Down riskiluku 1:1370

Kysymys 

Hei! Haluaisin kysyä, kun mietityttää tuo riskiluku. Ikää on 26v ja painoa 69, pituus 168. Toki tuo ei ole vielä suuri riski, mutta tuntuu suurelta kun edellisessä raskaudessa luku oli 1:56 000, mitat olivat silloin samatja ikää 23v. S-pappa ppitoisuus 453 (korj mom 0.4), s-hcg-b-v 87 (korj mom 1.68). Nt ultrassa 1.6mm. Verikokeet otettu rv 10+6 ja ultra rv 12+6.

Lääkäri sanoi, että tuon pappa korjatun momin vuoksi seurataan verenpainetta ja proteiinia tarkemmin, mutta ettei missään nimessä tarkoittaisi kehityshäiriöitä. itsellä heräsi huoli kun netistä nyt lueskellut, ei olisi pitänyt. Ja neuvolan lääkäri ei osannut sanoa mikä tekijä vaikuttaa, että riskiluku tällä kertaa noinkin paljon suurempi. Minkähän verran sekin vaikuttaa, että esitietoihin ei oltu merkattu tupakointiani, mitä typeryyksissäni tein vielä alkuraskaudessa, nyt onneksi olen täysin lopettanut! Kiitos jos saan vastauksen!

Vastaus 

Hei,

Saamasi riskiluku on varsin lähellä pelkästään iän mukaista riskilukuasi. Riski on varsin pieni. Se, että se on suurempi kuin edellisessä raskaudessa johtuu hiukkasen kaikista osioista, jotka huomioidaan: ikää 3v enemmän (ei suuresti vaikuta), PAPP-A hivenen matala ja toisaalta hCG-vb aavistuksen korkea. Mikään arvo ei ole huolestuttava. Hyvät on resurssit, jos 0.4MoM perusteella voidaan tarjota ylimääräistä seurantaa (neuvolassa vai sairaalassa?).

Noiden tulosten perusteella ei tarvitse olla ylimääräisesti huolissaan.

Hienoa, että olet lopettanut  tupakoinnin. (Älä aloita uudelleen!)

Ystävällisin terveisin,

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri