Selektiivisen mutistin kuntoutus

Kysymys 

Lievästi kehitysvammainen poikani on käytännössä mykkä eikä puhu mitään kenellekään. Kuitenkin eräs puheterapeutti onnistui saamaan hänet puhumaan. Puhe oli melko kankeaa, mutta siis mahdollista. Valitettavasti tästä ei päästy eteenpäin eikä poikani puheterapian päätyttyä ole puhunut kenellekään. Joskus hän kuiskaa sanan tai kaksi itsekseen.

Puhekyvyttömyys haittaa vakavasti sekä opiskelua, työnsaantia että sosiaalisia suhteita. Siksi olen tuloksetta yrittänyt etsiä psykologia tai vastaavaa, joka löytäisi syyt puhumattomuuteen ja kenties saisi sen lukon auki, joka nyt on puhumisen esteenä. Miten löytäisin tällaisen psykologin? Poikani osaa kommunikoida mm. kirjoittamalla ja viittoen, käyttää sujuvasti tietokonetta ja ymmärtää puheen. Hän on jo 21-vuotias ja viimeistä vuotta ammatillisessa erityiskoulutuksessa.

Vastaus 

Sinua huolestuttaa poikasi puhumattomuus ja mietit, mikä mahtaa olla sen taustalla. Puheen tuottamisen vaikeuden taustalla voi olla monenlaisia syitä, kuten viestin otsikossa mainittu valikoiva puhumattomuus tai esim. puheen tuottamiseen liittyvä motorinen tai kielellinen vaikeus. Olipa taustalla oleva syy mikä tahansa, on hienoa, että poikasi saa itseään ilmaistua mm. kirjoittamalla ja viittomalla. Onnistumisen kokemukset rohkaisevat ilmaisemaan edelleen.

Puheen tuottamisen vaikeuden taustasyyn selvittämisessä voisi lähteä liikkeelle puheterapeutin tai foniatrin vastaanotolta. Hänen näkemyksensä antaa suuntaa sille, mikä on paras tapa edetä.

Ystävällisin terveisin,

Vernerin toimitus