Epähomogeeninen ja poimuinen istukka

Kysymys 

Hei,

Tilanteeni on seuraavanlainen: Kävin rv 19 rakenneultraäänessä, jossa huomattiin sikiön olevan noin 1,5 viikkoa laskettua aikaa pienempi. Kasvu oli siis kauttaaltaan yhtä paljon jäljessä (joskin ero oli kasvanut, kun np-ultrassa oli vain 5pv pienempi), mutta näiden pienten ultraäänimerkkien eli reisi- ja olkaluun lyhyyden vuoksi päädyttiin kuitenkin jatkotutkimuksiin ja minulle tehtiin lapsivesipunktio. Tuloksien mukaan sikiö on kromosomeiltaan normaali.

Nyt kävin uudelleen ultrassa rv 25 (sairastan ykköstyypin diabetesta, joten ultria on muutenkin tiheästi vaikka kaikki olisi ollut "normaalistikin") ja sikiö oli kaksi viikkoa laskettua aikaa jäljessä, eli tuohon rakenneultran eroon oli tullut vielä muutama päivä lisää. Lapsiveden määrä normaali ja sikiön vireystila ja bioprofiili hyvät, liikkeitä nähdään jne. Lääkäri antoi siis ymmärtää, että kaikki on hyvin ja seuraava kontrolli sovittiin kuukauden päähän.

Nyt kuitenkin lueskelin itse potilaskertomusta jälkikäteen ja siellä luki näin: "Istukka jonkin verran epähomogeeninen ja poimuinen, paksuudeltaan 2.9-4 cm.". Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, onko ihan normaalia? Voiko sikiön pienikokoisuus liittyä jotenkin tuohon?

Vastaus 

Hei,

Kromosomeiltaan normaalin sikiön kasvu voi olla useastakin syystä poikkeava/hidastunut. Ensinnäkin kyseessä voi olla perinnöllinen tekijä eli ehkä vanhemmatkin/toinen vanhempi on pienehkö. Sikiöllä voi toki olla jokin sellainen sairaus/geneettinen poikkeama, jota ei raskausaikana pystytä diagnostisoimaan. Tavallisin syy hidastuvaan sikiön kasvuun ovat istukkaperäiset syyt. Istukan rakenne ei ole täysin normaali ja siten sen toiminta on vajaata. Tällainen istukka voi näyttää uä-tutkimuksessakin poikkeavalta: se voi olla  paksu, pallomainen, vallimainen, kaiustoltaan epätasainen ym.

Valitettavasti tilanteelle ei voi tehdä mitään muuta kuin seurata tarpeeksi tiiviisti, jotta voidaan ajoissa huomata, mikäli sikiön voinnissa ilmaantuu jotain huolestuttavaa, johon sitten pitää puuttua esim. synnyttämällä. Diabeetikkoäitien sikiöt ovat usein keskivertoa suurempia, mistä syystä sikiön hidastuvaa kasvutilannetta tulee erityisesti seurata tarkkaan.

Ystävällisin terveisin,

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri