Asperger vai jotakin muuta?

Kysymys 

Hei!

Toivottavasti osaisitte auttaa minua tyttäreeni liittyvissä kysymyksissä, vaikka ne eivät varsinaisesti liitykään kehitysvammaisuuteen. Ehkä tiedätte kuitenkin, mikä on minkäkin ikäiselle ns. normaalia käytöstä.

Lapseni on 3,5-vuotias. Olen aina huomannut, että hän on hieman "erilainen" kuin muut, mutta sitä on vaikea selittää. Vauvana tarvitsi fysioterapiaa, koska liikkuminen oli vaikeaa. Nytkin on vielä hieman kömpelö eikä juokse läheskään yhtä lujaa kuin keskiverto 3v, osaa kuitenkin jo ajaa pyörällä hyvin. Eniten huolta aiheuttaa tytön sosiaaliset taidot tai niiden puute. Yhden kaverin kanssa leikkii hyvin ja vastavuoroisesti, mutta kerhossa on tullut erilaisia ongelmia. Kun on ohjattua toimintaa niin tyttö tykkää, mutta vapaa leikki on vaikeaa. Ei osaa toimia ryhmässä vaan eristäytyy ja vaikuttaa kuulemma ahdistuneelta. Myös jos tapaa vieraita lapsia niin selkeästi ahdistuu ja haluaa pois tilanteesta. Tuntuu ettei tälläinen ole enää normaalia tämän ikäiseltä lapselta?

Luonteeltaan tyttö on kovin herkkä, empaattinen ja huumorintajuinen, kuitenkin omaa tahtoa löytyy hurjasti. Tyttö puhuu vain kirjakieltä ja vaikuttaa pikkuvanhalta, onko tämä normaalia? Itse emme puhu kirjakieltä. Tyttö myös muistaa uskomattoman paljon asioita ja mielikuvitus on rajaton, puhuu melkein taukoamatta! Tytöllä on paljon erilaisia pelko ja ahdistuskohtauksia, pelkää esim että äiti häviää jne. On myös selkeästi ääniherkkä, säikähtää kovia ääniä, menee toiseen huoneeseen kun imuroidaan ja kerhosta tultuaan valittaa kovasta metelistä. Kuulostaako tälläinen normaalilta vai onko käytöksessä kenties jotain erityispiirteitä? 3v neuvola meni ihan hyvin ja selviytyi siellä hyvin tehtävistä. Puheesta puuttuu täysin r, s ja k äänteet, mutta neuvolasta ei kommentoitu asiaa.

Vastaus 

Hei,

Kiitos viestistäsi ja anteeksi vastauksen viipyminen. Kysymyksesi ohjautui Autismi- ja Aspergerliitto ry:n palveluneuvontatiimille.

Kerroit tyttäresi luonteesta hyvin ihanasti ja hänessä näkyvistä sinua huolestuttaneista piirteistä. Lapsesi on vielä pieni, mutta silti huolesi on aito ja sitä ei voi vähätellä. Halutessasi voisit olla neuvolaan uudestaan yhteydessä ja kertoa näistä huomioistasi lapsesi käyttäytymisessä. Neuvolasta voit pyytää lähetteen jatkotutkimuksiin neuvolalääkärille. Kannattaa varmasti kirjata huolta herättäneitä asioita ylös paperille, jotta muistat keskustella niistä niin terveydenhoitajan kuin mahdollisesti myös lääkäreiden kanssa.

Olemassa on myös joitain seulontalomakkeita koskien autismin kirjoa. Niiden tarkoituksena on olla suuntaa antavia ja muistia tukevia apuvälineitä eri ammattilaisia kohdatessa. Seulontalomake löytyy mm. Autismi- ja Aspergerliitto ry:n nettisivuilta http://www.autismiliitto.fi/files/1046/ASSQ-lomake_virallinen_kaannos_v._2000_5_8_2012.pdf

On kuitenkin hyvä muistaa, että monet luottelemasi piirteet kuuluvat myös lapsen normaaleihin kehitysvaiheisiin. Jokainen lapsi kehittyy omantahtisesti ja vaatii oman aikansa oppiakseen esimerkiksi kaverisuhteissa tarvittavia taitoja. Seuraa edelleen mahdollisimman rauhallisella mielellä tyttäresi kehitystä ja kerro huolenaiheistasi neuvola- ja lääkärikäynneillä.

Autismin kirjosta saat halutessasi lisätietoa Autismi- ja Aspergerliiton palveluneuvonnasta ma, ke ja to 12–15 sekä ti 14-17, puh. 050 4673130.

Ystävällisin terveisin,

Autismi- ja Aspergerliitto ry:n palveluneuvontatiimin puolesta
Katriina Siiskonen