Asperger, parisuhde ja toimeentulo
Hei,
Tyttöystävälläni on Aspergerin syndrooma. Itsellänikin on havaittu tutkimuksissa Asperger-piireitä nuorempana. Kysymykseni koskee lähinnä tyttöystävääni: Olen miettinyt, että jos muutamme yhteen asumaan niin onko hän oikeutettu saamaan rahaa esimerkiksi Kelalta, mikäli on työttömänä? Itsellänikin oli koulussa oppimisvaikeuksia ja kävin kouluni pienluokalla, mutta olen kaikesta huolimatta nykyisin mukana työelämässä. Työni on kunnon palkkatyötä ja työsuhde on vakituinen. Tienaan noin 1 600 euroa kuukaudessa. En ole kauhean hyvä rahankäytössä jne. taloudellisissa asioissa, kun on tosiaan oppimis- ja keskittymisvaikeuksia edelleenkin jonkin verran. Olen miettinyt, miten saisin onnistumaan talouden pyörittämisen, mikäli pitäisi tuosta 1 600 eurosta maksaa kahden ihmisen menot, ruokalaskut jne. Jos siis toinen jäisi kokonaan ilman tuloja. Tämä asia on hiukan huolestuttanut itseäni viime aikoina, kun mahdollinen yhteenmuutto saataa olla jossakin vaiheessa realistinen vaihtoehto ja ehkä toteutuukin. Meillä kummallakin on vaikeuksia erilaisissa asioissa, kuten sosiaalisissa suhteissa, rahankäytössä ja keskittymisessä. Tyttökaverini on ehkä hieman itseäni tarkempi raha-asioissa, mutta hänellä taas on suurempia vaikeuksia sosiaalisten suhteiden kanssa.
Olen myöskin miettinyt, miten tyttökaverillani oleva Aspergerin syndrooma pitäisi ottaa huomioon parisuhteessa. Tiedän Aspergerista perusasiat, koska itsellänikin on nuorempana epäilty kyseistä asiaa. Ainakaan tyttökaverini ei halua, että mikään asia tulee hänelle yllätyksenä tai spontaanisti. Esimerkiksi kun ehdotin, että kävisimme vanhempieni luona saunomassa, hän ei aluksi tahtonut lähteä koska asia tuli hänelle yhtäkkiä ja yllätyksenä. Jonkin aikaa mietittyään hän kuitenkin suostui lähtemään. Kuitenkin hän on tosi älykäs tavallaan, mutta jotkut asiat (kuten että hän ei pidä siitä, jos jokin asia tapahtuu yhtäkkiä tai yllätyksenä) on välillä tuottaneet itselleni yllätyksiä. Itselleni on aivan normaalia, että saatan lähteä käymään viikonloppuna vaikka vanhempieni luona saunomassa yhtäkkiä ilman ennakkovaroitusta, mikäli he kutsuvat minut eikä itselläni ole muuta tekemistä jne.
Hei,
Kiitos viestistäsi pahoittelut vastaamisen viivästymisestä! Viestisi ohjautui Autismi- ja Aspergerliitto ry:n palveluneuvontatiimille.
Kysyit, onko tyttöystäväsi oikeutettu työttömänä johonkin taloudelliseen tukee muuttaessanne yhteen asumaan. Kelalta voi hakea työmarkkinatukea http://www.kela.fi/tyomarkkinatuki tai peruspäivärahaa http://www.kela.fi/peruspaivaraha . Työmarkkinatukea voi hakea silloin, kun ei ole aikaisempaa työhistoriaa eli on tullut työmarkkinoille hiljattain. Peruspäiväraha taas on tuki, jota maksetaan, kun työssäoloehto täyttyy eli hakija on ollut aikaisemmassa työsuhteessa. Tämän lisäksi kannattaa tarkistuttaa Kelan virkailijan kanssa, oletteko oikeutettuja esim. yleiseen asumistukeen, mikäli tulonne eivät mene tulorajan ylitse. Toimeentulotuen saannin mahdollisuus kannattaa myös selvittää sosiaalitoimistosta, siihen vaikuttaa todennäköisesti teidän molempien tulot.
Sinua huolestutti myös varojen riittäminen tulevassa yhteisessä taloudessanne. Takuu-Säätiön nettivisuilta löytyy hyviä talouden suunnitteluun tarkoitettuja työkaluja http://www.takuu-saatio.fi/talous-ja_velka-aineisto/talouden-suunnitteluvalineita/. Näillä työkaluilla voisi lähteä suunnittelemaan varojen käyttöä etukäteen esimerkiksi kuukaudelle. Siinä näkisi heti, riittävätkö olemassa olevat rahat asumiseen ja elämiseen. Ja mikäli tässä suunnitteluvaiheessa jo havaitsette, että rahat eivät tule riittämään, voitte vielä tehdä suunnitelmaan muutoksia eikä taloutenne näin ollen pääse yllättäen kaatumaan.
Pohdit viestissäsi myös, miten ottaa tyttöystävän Asperger huomioon parisuhteessa. Autismi- ja Aspergerliitto on julkaissut oppaan Aspergerin oireyhtymä parisuhteessa, http://www.autismiliitto.fi/files/1256/Parisuhdeopas3painos_kevyt.pdf. Oppaassa kerrotaan käytännönläheisesti, miten puolisot voivat huomioida toinen toisiaan suhteessa. Tärkeintähän on teidän yhteinen päämäärä sekä avoin keskustelu molempien toiveista, haluista, odotuksista ja unelmista. Mitä avoimemmin ja rakentavammin te pystytte keskustelemaan ja rakentamaan teidän omaa yhteistä arkea, sitä paremmin teidän suhteenne voi.
Toivottavasti näistä oli sinulle apua!
Ystävällisin terveisin,
Autismi- ja Aspergerliitto ry:n palveluneuvontatiimin puolesta,
Järjestösuunnittelija
Marjo Häyry