Oikeus kuljetuspalveluun?
Hei,
Mitkä ovat kriteerit kehitysvammaisen kuljetuspalvelun(taksin) saamiseen? Äidillä on diagnoosi lievästä älyllisestä kehitysvammasta. Hän liikkuu rollaattorin avulla. Pienellä paikkakunnalla ei ole paikallisbusseja. Yhteiskuljetukseen hänellä on käyttöoikeus. Ongelmana on se, että auto kulkee paikallisbussin tapaan aikataulun mukaan. Bussi kulkee tasatunnein ja kyyti on tilattava etukäteen. Kuljetuspalvelu toimii vain arkisin klo 8 - 16. Mutta entäpä jos kyytiä tarvitsee muulloin?
Hän tarvitsee avustuksen seuraavissa tapauksissa: Liikkumiseen uudessa ympäristössä, hän eksyy uudessa ympäristössä herkästi. Hissin käyttö ei onnistu häneltä yksin. Sairaalamatkoille toiselle paikkakunnalle menoa varten hän on saanut omahoitajan todistuksella Kelan maksaman taksimatkan. Taksinkuljettaja on huolehtinut hänet perille asti.
Hei,
Kunnan on järjestettävä vammaispalvelulain mukaan vaikeavammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen. Palvelu on subjektiivinen oikeus, eli se on myönnettävä ja järjestettävä lainmukaiset palvelun saamisen edellytykset täyttäville henkilöille riippumatta siitä, onko kunnassa varattu tarkoitukseen tarpeeksi määrärahoja.
Vaikeavammaisena henkilönä kuljetuspalveluja järjestettäessä pidetään diagnoosista riippumatta sellaista henkilöä, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka ei vammansa tai sairautensa vuoksi voi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Vaikeavammaisuus voi olla psyykkisistä tai fyysisistä syistä johtuvaa. Esimerkiksi hahmotus- tai käytöshäiriöt tai pelkotilat voivat olla sellaisia psyykkisiä syitä, jotka estävät julkisten liikennevälineiden käytön. Oikeuskäytännössä on katsottu, että pelkästään paikkakunnan julkisen liikenteen puutteet sen sijaan eivät ole peruste saada vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita, vaan asiakkaan tulee aina täyttää mainitut vaikeavammaisuuden kriteerit. Tosin esimerkiksi sillä, millainen matka kotoa julkisen liikenteen pysäkille on, on katsottu olevan merkitystä arvioitaessa oikeutta kuljetuspalveluun. Vaikeavammaisuutta arvioitaessa on kiinnitettävä huomiota myös esimerkiksi lääkärinlausuntoihin ja muihin tehtyihin selvityksiin (esimerkiksi koematkaan) sekä henkilön käyttämien palveluiden sijaintiin.
Kunnat voivat järjestää kuljetuspalveluita monilla eri tavoilla kuten taksikuljetuksina, yhteiskuljetuksina, palveluliikennettä hyödyntäen tai eri tapojen yhdistelminä. Järjestämistavan valinta ei saa rajoittaa asiakkaan mahdollisuutta tosiasiassa saada tarvitsemansa palvelu. Jos kuljetuspalveluita järjestetään yhteiskuljetuksina vain arkisin päiväsaikaan, muina aikoina kuljetuspalveluiden saamiseen oikeutetulle asiakkaalle tulee järjestää hänen tarvitsemansa kuljetukset muulla tavoin, esimerkiksi taksikuljetuksina. Asiakkaalla on oikeus saada muutoksenhakukelpoinen päätös palvelun järjestämistavasta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylläpitämästä sähköisestä Vammaispalvelujen käsikirjasta löytyy lisätietoa sekä oikeuskäytäntöä kuljetuspalveluista: https://www.thl.fi/fi/web/vammaispalvelujen-kasikirja/itsenaisen-elaman-tuki/liikkuminen/kuljetuspalvelu-ja-saattajapalvelu.
Ystävällisin terveisin,
Tanja Salisma
lakimies
Kehitysvammaisten Tukiliitto