Lapsivesipunktioon?
Hei,
Olen raskausviikolla 26. Alkurasukaus on mennyt ongelmitta. NP-ultrassa eikä seulonta verikokeissa ollut mitään poikkeavuutta. Rakenneultrassa nähtiin vauvan toisessa munuaisessa kystia. Toinen munuainen täysin normaali; toimii normaalisti, lapsivettä normaali määrä, vauvan virtsarakossa pissaa ja munuaisaltaat normaalit.
Kontrolli ultrassa rv 25 katsottiin vielä tarkemmin munuaiset, joissa tilanne edelleen sama. Samalla todettiin myös yksivaltimoinen napanuora. Lapsi on kuitenkin kasvanut normaalisti ja muut asiat kunnossa, lukuunottamatta tuota toista munuaista.
Lääkäri tarjosi mahdollisuuden lapsivesipunktioon, johon en kuitenkaan ole halukas. Mieltä vaivaa kuitenkin, kuinka vakava tilanne mahtaa olla. Osaatko sanoa näiden tietojen perusteella omaa mielipidettäsi esim. mahdollisiin kromosomihäiriöihin? Kiitos vastauksesta!
Hei,
Olettaen, että tuo munuainen, jossa kystia, on kooltaan normaali ja myös sen munuaisen munuaisallas näyttää normaalilta (ei siis mitenkään laajentunut) ja sikiön kaikki muut rakenteet ja kasvu nähty myöskin normaaleina, näkisin, että kromosomipoikkeavuuden riski on erittäin pieni. Yksivaltimoinen napanuora ei myöskään ole indikaattori kromosomitutkimukselle, muiden seikkojen ollessa normaalit.
Ihminen, myös sikiö, tulee hyvin toimeen yhdellä munuaisella ja siten vain toisen munuaisen toimintaa on mahdoton arvioida sikiöaikana, vaan se jää syntymän jälkeiseksi tutkimukseksi. Normaali rakko ja lapsiveden määrä ovat hyviä löydöksiä.
Yleisesti ottaen näkemykseni on, että sikiön kromosomit tutkitaan joko ennen rvk 20-24, jolloin perheellä on vielä myös optio raskauden keskeytykseen niin halutessaan, jos sikiöllä todetaan vaikea kromosomipoikkeavuus. Toinen vaihe on joskus rvk 34-36 jälkeen, jos epäillään niin vaikeaa poikkeavuutta, että lapsen eloonjäämismahdollisuudet ovat nolla. Tuolloin syynä tutkimukselle on riskien minimointi äidin kannalta (esim. hätäsektion välttäminen).
Punktioon liittyy aina pieni, mutta olemassa oleva, riski lapsivedenmenolle ja ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiselle, joten sitä riskiä on turha ottaa rvk 25.
Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri