Kehitysvammaisen oikeus saada terapiaa ja kuntoutusta?
Meillä on 5-vuotias poika, jolla on diagnosoitu monimuotoinen kehityshäiriö ja näkövamma.
Neuropsykologiset testit ovat juuri menossa Lastenlinnassa, ja hyvin todennäköisesti hän tulee saamaan kehitysvammadiagnoosin.
Hän saa nyt puhe- sekä toimintaterapiaa. Hän ei puhu kuin muutamia sanoja, mutta ymmärtää ja viittoo. Rivien välistä ymmärsin terapeuteilta, että terapioiden jatkuminen ei ole itsestäänselvyys. Tai ainakaan niiden määrän lisääminen.
Olin pöyristynyt! Eikö tarkoitus olisi yrittää kuntoutuksen avulla tehdä kaikki mahdollinen, jotta lapsi pystyy tulevaisuudessa elämään mahdollisimman "normaalia" elämää ja kommunikoimaan? Onko vammaisilla jotain oikeuksia saada kuntoutusta ja terapiaa, vai onko päätös täysin yhden/kahden henkilön suosittelun varassa?
Minusta on väärin, jos kaikki kuntoutus jätetään vanhempien vastuulle! Siinä on uupuminen aika lähellä jatkuvan huonon omantunnon lisäksi...
Vastaan viestiisi puheterapian osalta. Kerroit viestissäsi, että lapsesi saa tällä hetkellä yksilöpuheterapiaa ja on Lastenlinnassa tutkimuksissa, eli tällä hetkellä lapsesi kuntoutuksesta vastaava taho tuntuisi olevan Lastenlinna.
Mikäli lapsesi saa kehitysvammadiagnoosin, kuntoutus siirtyy kunnan kehitysvammapoliklinikan tai vastaavan vastuulle (Helsingissä Kehitysvammapoliklinikka). Puheterapia perustuu aina kuntoutuksesta vastaavan tahon tekemään tutkimukseen ja kuntoutussuunnitelmaan, joka tarkistetaan säännöllisin väliajoin.
Puheterapian tarve, tiheys ja sisältö arvioidaan siis aina yksilöllisesti ja siitä neuvotellaan kuntoutuskokouksessa yhdessä lapsen lähiympäristön kanssa. Kuntouttava, lapsen oma puheterapeutti yleensä tuntee lapsen tilanteen ja lähiympäristön voimavarat parhaiten ja hän voi esittää kokemuksensa pohjalta tietyn suosituksen terapian jatkosta.
Kuntoutuksen järjestävä taho (esim. Lastenlinnan tai kehitysvammapoliklinikan puheterapeutti ja lääkäri) tekee lisäksi oman arvionsa terapian jatkamisesta ja tarvittavasta tiheydestä. Terapian arviointi ei siis ole pelkästään yhden ihmisen varassa vaan siihen osallistuu moniammatillinen tiimi yhdessä perheen kanssa.
Ymmärrän huolesi kuntoutuksen jatkumisen ja omien voimavarojesi suhteen. Voit kuitenkin luottaa siihen, että lapsesi terapian tarve arvioidaan yksilöllisesti ja siitä huolehtivat ovat alansa ammattilaisia. Mikäli asia mietityttää edelleen, suosittelen sinua ottamaan asian puheeksi lapsesi oman puheterapeutin kanssa tai esimerkiksi seuraavalla Lastenlinnan käynnillä.
Hyvää syksyn jatkoa toivotellen,
Katja Burakoff
asiantuntija, puheterapeutti
Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki