Mitä tehdä, kun henkilö voi huonosti toimintakeskuksessa?
Hei,
17-vuotias poikani käy työtoiminnassa, ja hänellä on kausia, jolloin ei kestä hälyä, ihmisiä ja pitäisi saada olla rauhassa. Toimintakeskus ei kuitenkaan pysty järjestämään hänelle rauhallista paikkaa, eikä resursseja ole tarpeeksi häntä rauhoittelemaan. Poika alkaa oireilemaan käytöshäiriöinä ym. Sitten hän joutuu jäämään kotiin, kun repii ja lyö.
Mitä voin tehdä? Asuntolassa hän viihtyy, mutta kun hän on siellä vain tilapäisasukas, sitä ei voi kuulemma käyttää päivätoiminta-aikana.
Hei,
Tilanne on todella valitettava poikasi ja koko perheenne näkökulmasta. On harmittavan yleistä, että isoissa ryhmissä riittää hälyä eikä niissä oleminen sovi kaikille asiakkaille.
Yksi vaihtoehto on olla vielä yhteydessä siihen tahoon, joka ylläpitää toimintakeskusta jossa poikasi käy. Yhdessä palvelun järjestäjän kanssa voisitte yrittää neuvotella erilaisista, mahdollisesti pienistäkin, käytännön järjestelyistä, joilla pojallesi voitaisiin järjestää hänelle paremmin sopivat olosuhteet työkeskuksessa. Joskus nämä tilanteet voivat ratketa pienilläkin muutoksilla.
Toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä kuntaan ja pyytää poikasi palvelusuunnitelman tarkistamista. Tällöin poikasi palvelujen tarvetta ja tilannetta pohditaan kokonaisuudessaan, ja tätä työtoiminta-asiaa osana kokonaisuutta. Palvelusuunnitelman tarkistamisen yhteydessä voidaan pohtia, olisiko kunnalla/alueella tarjota pojallesi jotakin muuta päiväaikaista palvelua kuin tämä nykyinen työkeskustyö. Kunnan tulee tehdä palvelusuunnitelma yhteistyössä henkilön itsensä ja hänen läheistensä kanssa ja etsiä asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin vastaavat palvelut.
Mitä palvelujen suunnitteluun tulee, on viranomaisen kuultava asiakkaan ja tarvittaessa hänen läheistensä näkemyksiä (sosiaalihuollon asiakaslaki). Myös kehitysvammalaki linjaa, että erityishuoltoa toteutettaessa on otettava huomioon erityishuollossa olevan henkilön toivomukset, mielipide, etu ja yksilölliset tarpeet. Erityishuollossa olevalle henkilölle on turvattava mahdollisuus osallistumiseen ja vaikuttamiseen omissa asioissaan.
Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus