Lääkkeiden antaminen työtoiminnassa
Hei,
Uuden lain mukaan toimintakeskuksen henkilökunta ei saa antaa mitään lääkeitä tai rajoittaa tms. Entä jos asiakkaalle pitäisi saada annettua esim. rauhoittava lääke, jos riehaantuu kesken päivän? Ja äidiltä olisi ohjeet ja lupa näin tehdä asiakkaan oman ja muiden turvallisuuden takia? Lapsi ahdistuu joskus ja voi tulla levottomuutta ja agressivisuutta.
Hei,
Työ- ja toimintakeskuksissa voidaan edelleen tarvittaessa antaa henkilölle hänen tarvitsemiaan lääkkeitä. Esim. jos henkilöllä on lääkärin määräämä tarvittaessa otettava lääkitys, voidaan tämä lääke tarvittaessa henkilölle antaa, myös työ- ja toimintakeskuksessa.
Olennaista lääkkeenannossa on, että sen on tapahduttava yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa. Toisin sanoen henkilön on vapaaehtoisesti otettava kyseinen lääke. On hyvä muistaa, että yleensä tarvittava lääkitys suositellaan otettavaksi riittävän ajoissa, jo ennen kuin tilanne kärjistyy.
Jos henkilö vastustaa lääkkeenantoa, voidaan asiassa yrittää edetä keskustellen, neuvotellen ja suostutellen. Jos henkilö kuitenkin näistä toimista huolimatta vastustaa lääkkeenantoa, ei sitä voida hänelle työ- ja toimintakeskuksessa väkisin antaa. Tällöin kyse on asiakkaan tahdosta riippumatta annettavasta terveydenhuollosta ja tällaiseen ei työ- ja toimintakeskuksilla ole oikeutta ryhtyä.
Yleisesti ottaen voi sanoa, että tiettyjä lain sallimia rajoitetoimenpiteitä on mahdollista käyttää myös työ- ja päivätoimintakeskuksissa. Samoin joitakin tehostetun palveluasumisen tai laitoshuollon yksikössä tehtyjä päätöksiä rajoitetoimenpiteistä voidaan toimeenpanna työ- ja päivätoimintayksikössä. Sen sijaan kotona asuvan henkilön vanhemmat eivät voi antaa työ- ja toimintakeskuksen henkilökunnalle mandaattia käyttää rajoitetoimenpiteitä, vaan niiden käyttöön tarvitaan aina tehostetun palveluasumisen tai laitospalvelun yksikössä tehty päätös.
Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus