Yllättävä riskiluku ja seerumiseulan lukemat
Hei,
Olen raskausviikolla 12+2 ja sain eilen tietää naistenklinikan sikiöseulontojen tuloksen, että kuulun riskiryhmään downin syndrooman osalta lukemalla 1:39. Ihmettelen suurta riskilukua, sillä ultrassa kaikki näytti kätilön mukaan hyvältä, niskapoimuturvotus oli 1,9 (eli reilusti alle 3) ja nenäluukin näkyi selvästi.
Olen 34-vuotias (täytän tässä kuussa 35). Veriseulassa pappa-a oli 0,34 (kun vertailuarvo kuulemma 1) ja hcg 1,48 (kun vertailuarvo taas tuo 1). Ovatko nuo seerumilukemat siis niin hälyttävät että selittävät pääasiassa tämän tuloksen?
Voiko riskilukuun vaikuttaa se, että ilmoittamasi edellisten kuukautisten alkupäivän mukaan raskauden olisi pitänyt olla viikon pidemmällä kuin todellisuudessa on. Kuitenkin itse tunnen kuukautiskierrossani selkeästi ovulaation, ja tässä kierrossa se tuli viikon myöhässä. Ja silloin myös hedelmöittyminen (seksin harrastaminen) on tapahtunut. Joten, taulukon mukaan, kuukautisten alusta alkaen, sikiö on kai viikon kehityksessä jäljessä (?) kun taas oman tietoni mukaan (ovulaation ajankohta ja yhdyntä) kehitys on juuri ajallaan. Tästä jotuen myös seerumiseula otettiin hieman ajoissa (8+6).
Yritän pysyä rauhallisena ja odottaa maanantaina pääsemistä NIPT testiin. 97,4 % todennäköisyydellä kaikki on riskiluvusta huolimatta hyvin.
Kuitenkin minua pohdituttaa myös se, että ovatko nuo seerumiarvot joka tapauksessa niin huonot, että ne viittaavat joka tapauksessa johonkin ongelmaan esim istukan kanssa?
Olisiko minun syytä mennä jatkotutkimukseen yksityiselle, tai olisiko esimerkiksi veriseulojen uudelleen ottamisesta mitään hyötyä?
Kyselee ja vastausta kiitollisena odottaa,
Toiveikas ja huolestunut äiti
Hei,
Seulonnan seurauksena sinulle on saatu n 10-kertainen riski verrattuna ikääsi (n. 1:320). Kokonaisriskiin vaikuttavat kaikki osatekijät: ikä ja nt n 2/3 ja seerumiarvot 1/3. Molemmat arvot ovat sen suuntaiset, että nostavat riskiä.
Papp-A on melko matala, ei kuitenkaan niin paljon, että sen perusteella olisi tarvetta automaattisesti muulle seurannalle tai tutkimuksille kuin suunniteltu NIPT tässä vaiheessa. Matalaan PAPP-A-arvoon tiedetään liittyvän erilaisten raskaudenaikaisten ongelmien kehittymisen riski. Niitä ei kuitenkaan voi ennalta ehkäistä, joten normaali perusseuranta (verenpaine, sikiön kasvu jne.) riittänee. Jos sitten jotakin kehittyy, hoito ja seuranta sen mukaan.
Raskauden kesto määritetään seulan yhteydessä uä:n mukaan. Nt ja seereumiarvot suhteutetaan sikiön pääperämittaan, ei kuukautiskiertoon tai ovulaatiotuntemuksiin.
Jos tuntuu siltä, että jokin ylimääräinen, itse järjestetty tutkimus (esim. yksityisesti) antaisi turvallisuuden tunnetta, ei ole mitään syytä, miksi niin et voisi tehdä.
Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri