Yhdistelmäseula
Hei,
Kävin kaksi viikkoa sitten yhdistelmäseulan verikokeissa sekä ultraäänessä. Silloin sain jo huonot arvot, nt oli 0,61 mutta esim papp-a korjattu mom oli vain 0,17. Kätilö ei selittänyt tuloksia mitenkään vaan kertoi että riskilaskenta on normaali, tulos 1:1600. Halusi kuitenkin tehdä testin vielä uudelleen kahden viikon päästä, koska joku arvo hälytti ja laskettuakin aikaa siirrettiin 5 päivää eteenpäin.
Tänään sain uudet tulokset, nt 0,83, hcg korjattu mom 1,42 ja papp-a korjattu mom 0,15. Tulokset olivat siis huonontuneet entisestään ja down-riskiluvuksi iälläni (32v7kk) sekä muilla tekijöillä (normaalipainoinen, ei tupakointia yms) saatiin enää vain 1:300. Kätilö ei taaskaan kertonut mitään vaikka hyvin huolestuneena kyselin. Hänen mielestään tulos on normaali ja sille ei tehdä mitään. Poikkeavan rajahan on 1:250, jolloin tehdään lisätutkimuksia, mutta vaikka oma tulokseni on siinä ihan hollilla, mitään ei tehdä. Neuvoi nauttimaan odotuksesta ja poistui.
Nyt olen kuitenkin täynnä huolta, etenkin tuo todella alhainen papp-A arvo huolestuttaa mutta myös lähellä rajaa oleva riskiluku. Raskaudesta on todella vaikea nauttia! Onko minulla mitään mahdollisuutta saada lisätietoa tai tutkimuksia tässä kohtaa? Miltä nuo tulokset mielestäsi vaikuttavat ja mistä ne kertovat?
Hei,
Kromosomien suhteen indikaatiot jatkotutkimuksille eivät täyty eikä mielestäni ole erityistä syytä jatkotutkimuksille. Jos tilanne kovasti huolettaa ja "yöunet menevät", voi tutkimuksia toki tehdä avosektorilla. Esim NIPT (= äidin verenkierrosta tutkittavat sikiön tavallisimmat kromosomipoikkeavuudet) on yksi mahdollisuus. Tämä tutkimus on mahdollista saada melko monella yksityisellä lääkäriasemilla, joissa pitää vastaanottoa asiaan perehtynyt gynekologi (perinatologi).
Toinen asia on yksinään tuo matala PAPP-A MoM (muut arvothan olivat täysin normaalit). Se ei välttämättä tarkoita raskauden kululle mitään, mutta saattaa liittyä sikiön hidastuvaan kasvuun, pre-eclampsian kehittymiseen ym. istukkaperäisiin raskausongelmiin.
Se, tarjotaanko kunnallisella puolella mitään jatkotutkimuksia matalan PAPP-A saaneille, vaihtelee kuntakohtaisesti. Esim. HUS-alueella ei tarjota. Toisaalta neuvolan tehtävä on seurata esim. verenpainetta, kohdun kasvua jne tekijöitä, joiden perusteella sitten voi lähettää erikoissairaanhoitoon, mikäli poikkeavuutta ilmenee.
Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri