S-PAPPA alhainen MOM-arvo
Hei,
kiitos todella kattavasta kysymyspankista! Aihetta on käsitelty useasti, mutta juuri tältä kantilta en löytänyt tarkkaa vastausta.
Odotan ensimmäistä lastani ja alkuraskauden sikiöseulonnassa S-PAPPA:n MOM-arvoni oli matala 0,33. Seulonnoista saamani tuloksien mukaan tulokset ovat normaalit ja riskiluvut yleisesti pienet. Sain myös tietooni, että alle 0,30 MOM-arvo olisi jo yksinään aiheuttanut lisäseurantaa. Tuossa minun arvossani ja riskirajassa ei ole käytännössä eroa, joten tämä huolestuttaa minua kovin.
Onko olemassa tutkimustietoa, kuinka paljon riski esimerkiksi keskenmenoon kasvaa, kun MOM-arvo on pieni? Onko asialle mitään tehtävissä? Onko esimerkiksi hyötyä käydä säännöllisesti yksityisellä lisäseurannassa?
Kiitos vastauksistanne jo etukäteen!
Hei,
PAPP-A:n arvioimiseen liittyy hyvin paljon epäselvyyttä ja epävarmuutta.
Ei ole esim. yksimielisyyttä, mikä arvo on matala. Joskus se määritetään niinkin korkeana kuin 0.5, mutta yleisimmin tasolle 1 persentiili eli alle 0.29 MoM.
Ongelmia arvioida juuri PAPP-An ennustearvoa lisää se, että raskauden kulkuun vaikuttaa niin moni tekijä, jotka kaikki sotkevat arviointia yhden tekijän osalta. Siksi mitään selvää riskiprosenttia ei ole saatavilla. Luultavasti tasolla 0.2 MoM nähdään lisääntynyttä riskiä raskauden aikaisille ongelmille. Silloinkin lisäys verrattuna niihin, joilla arvo on normaali, on todellisessa elämässä varsin pieni. Suurimmalla osalla esim. pre-eclampsiaan sairastuneista tai kasvuhidastumasta kärsivistä on seulassa täysin normaali arvo.
PAPP-A MoM tasolla 0.3-0.4 on niin yleinen, että resursseja näiden raskauksien seurantaa julkisella sektorilla tuskin on (juuri) missään. Todennäköisyys huonolle raskausennusteelle on pieni.
Jos taustalla on raskaus, jossa on ollut pre-eclampsia, sikiön merkittävä pienipainoisuus tai vastaava, voidaan seuraavassa raskaudessa aloittaa tietyissä tilanteissa ASA, mutta 1. raskauden kohdalla sille ei ole indikaatioita pelkän PAPP-A arvon perusteella. Ja usein se olisi jo liian myöhäistäkin siinä vaiheessa, kun vastaus on saatu. Säännöllisellä seurannalla lienee eniten merkitystä äidin rauhoittamiseksi, mikäli jatkuva huoli on suuri muuten.
Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri
------
Palautteesi on meille todella tärkeää. Vastaa lyhyeen kyselyyn neuvontapalstan käytöstä!
Oletko käyttänyt Verneri.netin neuvontaa? Mistä löysit palvelumme? Saitko vastauksen kysymykseesi? Voisiko verneri.netin neuvontaa kehittää? Vastaa kyselyymme tästä linkistä!