kehitysvammaisuus, ADHD ja oppisopimuskoulutus tutkinto
Olen Tuetussa työtoiminassa Turussa. Tuettu oppisomus sopii juuri erityisihmisille jotka tarvitsee tukea oppisopimuskoulutuksessa ja haluaisin yrittää pärjätä ja saada tutkinnon ja parempaa palkkaa ja laittaisin eläkkeen pois joksikin aikaa. Kelaan pitää varmaan ottaa yhteyttä ja pitääkö oppisopimus koulutuksessa antaa verokorti ja saanko jonkun avustajan tai voiko tämän hetkinen työhönvalmentajani olla tässä mukana? Ja tekeekö Turku tai Raisio oppisopimustoimisto Erityisopetuksen järjestämistä koskeva suunnitelman? itsellä on lievä ADHD ja lievä kehitysvamma. Mitä muuta tietoa tarvin kun on ADHD ja kun esimerkiksi kysyn päiväkodista oppisoimustyöpaikkaa? Miten esitän kysymyksen työn antajalle? Olen ollut rehellinen että minulla on ADHD ja lievä kehitysvamma.
Rasekossa on erityispuoli ja tuttu erityisopettaja. Mitä muuta tietoa tarvitsen? Kertokaa lisää ostanko jonkun kasvatusoppaan ja mitä muita apuvälineitä tarvitsen opiskelussa? Itsellä on oma kanettava jota voisin tietty käyttää apuna. Saanko apuvälinetukea esimerkiksi tapletti hankintaan joka olisi opetusapuväline minulle ja mitä muuta tarvitsen?
Hei,
Mukava kuulla, että haluat kouluttautua ja löytää työpaikan, jossa maksetaan kunnon palkka!
Tuettu oppisopimuskoulutus tarkoittaa sitä, että saat tukea työpaikalla oppimisessa. Tukesi voi olla esimerkiksi työhönvalmentaja.
Työhönvalmentaja on se henkilö, joka auttaa sinua etsimään oppisopimuspaikan ja koulutuspaikan.
Työhönvalmentaja on itseasiassa se henkilö, joka auttaa sinua monissa työelämään liittyvissä kysymyksissäsi. Nyt kun etsit oppisopimuspaikkaa, kannattaa sinun etsiä sitä työhönvalmentajasi kanssa. Pyydä työhönvalmentajaasi, että otatte ensin yhteyttä paikalliseen oppisopimustoimistoon. Oppisopimustoimistolla voi olla hyviä ideoita siihen, missä voisit suorittaa oppisopimuskoulutuksen. Eli oppisopimustoimiston ja työhönvalmentajan kanssa yhteistyössä kannattaa miettiä yhdessä sinulle sopivaa ammattiopistoa sekä työssäoppimisen paikkaa.
Tarvitset siis koulun, jossa opiskelet alaa sekä työpaikan, jossa harjoittelet oppimaasi käytännössä. Sinulla onkin jo valmiiksi hyvä ajatus siitä, missä voisit suorittaa Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon. Tästä kannattaa kertoa työhönvalmentajalle! Voit myös työhönvalmentajan kanssa harjoitella sitä, miten menet kysymään oppisopimuspaikkaa. Hän voi varmasti lähteä mukaasi!
Et tarvitse kasvatusopasta tai muita apuvälineitä opiskeluun vielä tässä vaiheessa. Niitä kannattaa alkaa pohtimaan sitten kun olet saanut opiskelupaikan.
Apuvälinetukea voi saada tukilinjalta. Voisit kertoa tästä työhönvalmentajalle tai vaikkapa jollekin läheisellesi. Voitte sitten yhdessä täyttää hakemuksen. Tämän vastauksen alapuolella on linkki Tukilinjan sivuille!
Jotta voit saada tukea oppisopimuskoulutuksessa, sinulle laaditaan HOJKS siinä ammattiopistossa, jonka kautta olet suorittamassa tutkinnon. HOJKS on henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. Se on opintosuunnitelma, jossa sinä ja koulun henkilökunta mietitte yhdessä, millaista tukea tarvitset työpaikalla. HOJKS laaditaan sitten kun olet saanut opiskelupaikan.
Kelaan kannattaa ottaa yhteyttä vasta siinä vaiheessa kun alat opiskelemaan ja työssäoppimaan. Eläkkeen voi jättää lepäämään silloin kun teet palkkatyötä. Eläkkeessä on myös tuloraja: jos et tienaa tulorajan yli, saat pitää eläkkeesi ja sen lisäksi palkan. Tämä asia kannattaa laskea tarkoin työhönvalmentajasi kanssa, jotta tuloraja ei ylity. Työhönantajasi osaa auttaa tässä asiassa. Voitte käydä yhdessä Kelassa juttelemassa tästä asiasta!
Koska oppisopimuksesta maksetaan palkkaa, sinun on myös maksettava palkasta veroa. Siksi sinun tarvitsee toimittaa verokortti työnantajalle, eli oppisopimuspaikkaan.
Oppisopimuskoulutuksessa saat työehtosopimuksen mukaista palkkaa koko oppisopimuskoulutuksen ajalta. Työehtosopimus tarkoitttaa alan palkansaajien ja alan työnantajien yhdessä neuvoteltua sopimusta. Siinä määritellään alan työntekijöiden palkkataso.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua! Voit tulostaa myös esittämäsi kysymyksen ja vastauksen myös työhönvalmentajallesi.
Onnea sopivan opiskelu- ja työssäoppimisen paikan etsintään!
Tästä linkistä pääset tukilinjan sivuille katsomaan apuraha-asioita!
ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus
------
Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä?
Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä! Palautteesi on meille todella tärkeää!