Kehitysvammaisen varastelu

Kysymys 

Hei!

En ole löytänyt mistään kunnollista tietoa siitä, miten kehitysvammaiset ovat rikosoikeudellisesti vastuussa, tai millä tavalla esim. poliisi heitä kohtelee niin sanottuihin normaaleihin verrattuna.

Serkkuni on aikuinen Down-ihminen (yli 30-vuotias), jonka kanssa olen paljon tekemisissä. Hän on varastanut minulta rahaa lompakosta ja kotonani myös kirjoituspöydän laatikostani useasti. Aina kiinni jäädessään hän valehtelee ja kiistää syyllisyytensä, mutta kun hänet on sitten pakotettu näyttämään omat rahansa, niin kuinka ollakaan sieltä löytyy minun seteleitäni. Ensimmäisen varastamiskerran jälkeen aloin nimittäin merkitä rahani. Kun hänelle osoitetaan, että noista merkeistä näkee rahojen olevan minun, kieltäytyy hän tämän jälkeen keskustelemasta asiasta. Ensimmäisen rahanmerkkauskerran jälkeen hän on yrittänyt etsiä rahoista merkkejä ja jos on löytänyt, on yrittänyt värittää ne piiloon.

Hän ei tiettävästi ole koskaan varastanut tai yrittänyt varastaa kaupoista, mutta minulta ja sisaruksiltaan sekä vanhemmiltaan kyllä. Uskon, että hänellä on täysi ymmärrys siitä, mitä varastaminen on ja miksi sitä ei saa tehdä, koska asiaa on käyty hänen kanssaan läpi niin monta vuotta niin monella eri tavalla. Hän on älyllisesti niin ookoo, että toimii arjessa periaatteessa täysin itsenäisesti - ainoastaan ns. viralliset asiat hoitaa yhdessä perheensä tai minun kanssani.

Kysymykseni onkin se, että jos teen hänestä seuraavan kerran rikosilmoituksen ja esitän myös kaikki aiemmat dokumentoimani varkaudet, tuleeko tästä hänelle sanktioita? Olen nimittäin miettinyt, että kun järkipuhe monelta suunnalta ei tehoa, olisiko virallista reittiä etenemisestä hyötyä. Joutuuko hän poliisin kanssa tekemisiin, tuleeko merkintä rikosrekisteriin ja oikeuskäsittelyä, jossa hän joutuisi vastaamaan tekosistaan?

Vastaus 

Hei, 

Kiitos kysymyksestäsi!

Se, saako henkilö teostaan tuomion (eli rangaistuksen) riippuu siitä, onko henkilö syyntakeeton vai syyntakeinen. 

RikoslainVastuuikäraja ja syyntakeisuus sanoo, "Rangaistusvastuun edellytyksenä on, että tekijä on teon hetkellä täyttänyt viisitoista vuotta ja on syyntakeinen". 

Henkilö voidaan todeta myös syyntakeettomaksi. Rikoslain 4§ sanoo syyntakeettomuudesta: "Tekijä on syyntakeeton, jos hän ei tekohetkellä kykene mielisairauden, syvän vajaamielisyyden taikka vakavan mielenterveyden tai tajunnan häiriön vuoksi ymmärtämään tekonsa tosiasiallista luonnetta tai oikeudenvastaisuutta taikka hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään on sellaisesta syystä ratkaisevasti heikentynyt (syyntakeettomuus)" 

Kehitysvammaisuus ei itsessään tee henkilöstä syyntakeetonta, joten on mahdollista, että hän joutuu kärsimään tuomion teoistaan.

Rikosilmoitus avaa esitutkinnan. Sen aikana henkilöä todennäköisesti kuulusteltaisiin poliisin toimesta. Jos syyntakeellinen henkilö tuomitaan oikeudessa syylliseksi, tulee myös merkintä rikosrekisteriin. 

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus