Olen varma, että minulla on autismin kirjon häiriö.
Olen aikuinen henkilö, jolla on oireyhtymä johon saattaa liittyä oppimisvaikeuksia tai mahdollisesti myös kehitysvammaisuutta. Minulla on itselläni oppimisvaikeuksia ja olen testien mukaan ns. "heikkolahjainen" vaikka sitä ilmaisua ei nykyään kai enää käytetä henkilöistä jotka ovat älyltään kehitysvammaisen ja normaaliälyisen henkilön välimaastossa.
Olen melko varma että minulla on jonkinlainen autismin kirjon häiriö, mahdollisesti lievä sellainen, mutta kuitenkin olisin jossain määrin autistinen, koska minulla on vaikeuksia ymmärtää toisten ihmisten tunteita, ajatuksia ja varsinkin nuorempana minun oli vaikeaa ymmärtää että mikä käytön on sosiaalisesti hyväksyttävää, koska en aina tullut ajatelleksi mitä muut ajattelevat minun käytöksestäni.
Minulla ei ole koskaan ollut läheisiä ystäviä koska en ole sosiaalisesti taitava. Oireyhtymääni ei tietääkseni kuulu sosiaaliset vaikeudet. Haluaisin tietää, että miten pääsisin tutkimuksiin, jossa tutkittaisiin onko minulla autismi vai ei ja en tiedä että onko mahdollista että autismi huomataan vasta aikuisella. Lapsuudessani 1980-luvulla ja 1990-luvulla autismia ei tunnettu niin hyvin kuin nyt, joten ehkä siksi en saanut silloin diagnoosia jos minulla on lievä autismin kirjon häiriö. En oikein osaa yksin hakeutua tutkimuksiin mutta kun kerron ajatuksistani ihmisille niin he vain sanovat että en ole autistinen koska osaan esimerkiksi puhua enkä vain kyhjötä yksin jossain nurkassa omiin maailmoihini uponneena. Mitä minun pitäisi tehdä että minut otettaisiin todesta ja pääsisin tutkimuksiin?
Hei
Kiitos kysymyksestäsi!
Autismikirjon tutkimuksiin hakeudutaan yleislääkärin kautta. Lääkäriä voi pyytää kirjoittamaan lähetteen neuropsykiatrisiin tutkimuksiin erikoissairaanhoidon puolelle. Toki kertomasi pohjalta, diagnoosin tekeminen voi olla haasteellista, koska monet piirteet ovat yhtenäisiä eri diagnooseissa esimerkiksi toiminnanohjauksen hankaluudet lisääntyvät kuormituksen kasvaessa ihan meillä kaikilla. Siksi kannattakin pohtia, miten autismikirjo on näkynyt varhaislapsuudessasi ja kirjoittaa niitä paperille.
Autismikirjon diagnoosia kannattaa lähteä selvittämään, jos kaipaa arjessa tukitoimia tai lisäymmärrystä. Toki lisäymmärrystä voi saada jo kertomalla autismin piirteistään, vaikka ei diagnoosia olisikaan. On hienoa, että oletkin jo pohtinut miten koet autismikirjonpiirteiden sinun toiminnassa näkyvän.
Voit myös käyttää apunasi strukturoituja seulontakaavakkeita. Löydät ne painamalla tästä.
Meille Autismiliittoon neuvontapalveluun voi myös soittaa ma-to 12-15 välisenä aikana p. 050 467 3130.
Autismiliiton
Neuvontapalvelun puolesta
Katriina Siiskonen
-------------
Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!
Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!