Asiakaslähtöisyys
Työskentelen ohjaajana asumisyksikössä. Uudehkon asiakkaamme, nuoren aikuisen naisen toimintakyky on asumisen aikana lisääntynyt merkittävästi. Esimerkkinä käytän tässä wc käynnit.
Alussa asiakas halusi/tarvitsi apua edellä mainittuun asiaan. Tänä päivänä asiakas suoriutuu itsenäisesti wc käynneiltään(jos annetaan). Asiakas on hienosti oppinut omasta halustaan tekemään uusia asioita ja haluaa edelleen opetella ja oppia. Asiakkaalle on alettu kuitenkin osittain käyttämään pesulappuja vaikka asiakkaan omien sanojen mukaan hän ei niitä tarvitse/halua. Ja nyt niitä ollaan tilaamassa lisää kera muiden oheistuotteiden joita osa ohjaajista siis haluaa käyttää. Osaavasta ihmisestä halutaan siis tehdä autettava.
Tälle nuorelle aikuiselle naiselle on tulossa sos.ohjaajan toimesta palvelutarpeiden uudelleen arviointi.
Kysymys kuuluu: Onko tämä pesulappujen yms käyttö asiakaslähtöistä toimintaa? Voiko tämän toimintatavan laskea jopa alistavaksi toimintavaksi? Kuntouttavaa työotetta tämä ei mielestäni ainakaan ole.
Laki kehitysvammaisten erityishuollosta jo sanoo mm. "asiakkaan yksilölliset tarpeet on otettava huomioon" ja "IMO:a tulee vahvistaa ja hänen itsenäistä suoriutumistaan tukea".
Kiitos kysymyksestä
Itsemääräämisen tukeminen on lain mukaan työnteon peruslähtökohta. On ensiarvoisen tärkeää selvittää henkilön oma mielipide asiasta, sillä se vahvistaa henkilön omaa pystyvyyden tunnetta. Erilaiset työnteon tavat ja käytännöt voivat aiheuttaa haasteita henkilökunnan välisessä yhteistyössä.
On usein vaikeaa kuulla vastakkaisia mielipiteitä, mutta se on tärkeä osa keskustelua. Kaikilla tulisi olla mahdollisuus ilmaista näkemyksensä ja syyt päätöksilleen. Kun jokainen saa äänensä kuuluviin, voidaan yhdessä sopia, miten tuemme vammaisen henkilön itsemääräämistä parhaalla tavalla.
Ystävällisin terveisin,
Niina Sillanpää
Verneri-verkkopalvelu
Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!