Normaalia pienempi niskaturvotus

Kysymys 

Olen 31-vuotias nainen, odotan 4. lastani. Kävin ultrassa 13. rv:lla, tällöin sikiön niskaturvotukseksi mitattiin 0.7 mm. Sikiön istumapituus oli 77 mm ja BP-mitta 24 mm. Käsittääkseni poikkeava niskaturvotus voi olla merkki kehityshäiriöstä, ja normaali niskaturvotus noilla viikoilla on välillä 1-3 mm. Mitä siis merkitsee normaalia pienempi niskaturvotus? Voiko sekin olla oire jostain? En ole löytänyt mainintoja muusta kuin normaalia suuremmasta niskaturvotuksesta.Toinen kysymys koskee sikiön iän määritystä. Kävin ultrassa 8. raskausviikolla, silloin istumapituusmitta oli 21 mm. Kummassakin ultrassa sikiön iän määritys oli 6 päivää enemmän kuin kuukautisista laskettuna. Kuitenkin tiedän varmasti, ettei hedelmöitys ole voinut tapahtua lähes viikkoa aikaisemmin, onko siis syytä siihen, miksi sikiö on ultrassa 6 päivää isompi kuin oikeasti voi olla? Kuinka montaa päivää ultraäänitutkimuksen tulos voi heittää, vai onko sikiön koko poikkeava?

Vastaus 

Moi,

Sikiön niskaturvotukselle ei ole alarajaa eikä se siis voi olla liian pieni. Tiedetään, että korostunutkin niskaturvotus vähenee tai häviää usein sikiön iän lisääntyessä. Raskausviikolla 14 esimerkiksi on usein jo liian myöhäistä tehdä niskaturvotustutkimusta tai ainakin tutkimuksen tarkkuus kärsii.

Yleisesti voidaan sanoa, että mikäli sikiöön liittyy jonkinlainen ongelma, sen kasvu jätättää ja se on siis viikkoihin nähden pieni. Ulraäänellä määritetty sikiön ikä ei juuri koskaan vastaa päivälleen raskauden kestoa, (mikä toisaalta on tarkkaan tiedossa vain IVF- tai vastaavissa raskauksissa). Mitä vanhempi sikiö sitä enemmän +- tarkkuutta sen iän määrittämiseen tulee. Määrä riippuu käytetystä ohjelmasta, yl. 4-6 päivää aivan alkuraskaudessa. Yli 13 viikkoisella lakimitta on yleensä tarkempi. Kaikesta päätellen tehtyjen tutkimusten perusteella asiat ovat kunnossa eikä syytä ylenmääräiseen huoleen ole.

Terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri