Np-ultrassa niskaturvotus 2,7 - 2,9

Kysymys 

Olin eilen np-ultrassa ja niskaturvotukseksi saatiin 2,7-2,9. Vauva ei suostunut kunnollisiin kuvakulmiin, liikkui kyllä muuten. Itselläni on ikää 32v ja vauvan koko vastasi raskausviikkoja 13+4. En millään haluaisi mennä lapsivesitutkimukseen sen sisältämän keskenmenoriskin vuoksi. Yleisesti sanotaan, että on 75-85 %:n todennäköisyys, että hälytys on väärä. Entä tässä tilanteessa, kun turvotus kuitenkin oli alle 3, onko sillä vaikutusta todennäköisyyteen?

Vastaus 

Hei,

Niskaturvotuksen ylärajana raskausviikolla 13 pidetään 2.7 mm eli tehdyissä mittauksissa on juuri ylitetty tämä raja.

Pelkällä niskaturvotusmittauksessa löytyy noin 50-70% down-sikiöistä eli lähes puolet jää löytymättä. Toisaalta suurin osa korostuneista niskaturvotuslöydöksistä liittyy täysin normaaliin sikiöön.

32-vuotiaan ikäriski raskausviikolla 12 on 1:461 saada kromosomeiltaan erilainen lapsi ja keskenmenoriski kromosomitutkimukseen liittyen on 1:200. Mitään täysin suoraa suhdetta niskaturvotuksen paksuuden ja kromosomiriskin suhteen ei ole, mutta toki merkittävä turvotus liittyy useammin kromosomipoikkeavuuksiin tai sydämen rakennepoikkeavuuksiin.

Mitään "pakkoa" ei tietenkään ole tutkituttaa kromosomeja, jos se ei tunnu oikealta ratkaisulta. Varmaa vastausta kromosomien suhteen toisaalta ei millään muulla keinoin voi saada. Perhe tekee aina viime kädessä oman ratkaisunsa ja se on se ainoa oikea.

Terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
gynekologi