Nuori äiti ja riskiluku 1:50
Np-ultrassa todettiin sikiön niskaturvotus 3,0 mm viikkoja 13+0 vastasi 12+4. Pääperä mitta oli 60 mm ja rakenteellisesti kaikki näytti ok.
Itse olen 24-vuotias ensiodottaja ja tietysti suuri huoli nyt alla. Ensin ajattelin mennä suoraan lapsivesipunktioon jotta saisi jotain lisätietoja tilanteesta, mutta nyt olen miettinyt voisiko minulla tosiaan olla downin riski noilla arvoilla? En haluaisi ajatella saavani keskenmenoa punktion takia jos vaikka olisikin ollut "väärä hälytys" kyseessä, kun lapsi on tosiaan toivottu ja hoitojen avulla saatu tulos.
Verikokeet minulta otettiin jo 10+3 ja siis ultra oli vasta 3 vk myöhemmin, onko asialla vaikutusta tuloksiin? Mittaukset otettiin vain vatsan päältä ja itse kuvittelin että alakautta olisi "paremmat näkymät". Voinko enää edes mennä uusintamittaukseen/ultraan kun viikkoja nyt 13+5?
Parhaan mahdollisen luotettavuuden seulonta antaa, kun verikokeet ja ultraäänitutkimus tehdään juuri noin, eri aikoihin. Mitähän nuo veriarvot olivat? Viittasivatko suurentuneeseen riskiin vai olivatko hyvinkin normaalit? Tuo tieto voisi auttaa päätöksen teossa. Riskiluvun 1.50 perusteella voisi kuvitella, että ovat riskiä suurentavia? Sinänsä 3 mm on valittu yksinäänkin "poikkeavan" nt:n rajaksi. Valinta perustuu tilastoihin, joiden mukaan kromosomi- ja rakennepoikkeavuuden riski on tuolloin suurentunut siten, että jatkotutkimukset ovat perusteltuja (jos perhe haluaa). Mitä runsaampi nt on sitä suurempi riski on eli juuri 3 mm tarkoittaa, että riski on pieni, mutta se on kuitenkin suurempi kuin toimenpiteeseen liittyvä keskenmenoriski. Ikäriskisi on pieni, 1:1400 lasketussa ajassa.
Tutkimustapa valitaan yleensä sen mukaan, saadaanko näkyvyys paremmaksi vatsan päältä vai emättimen kautta. Rvk 13 on vatsan päältä usein parempi näkyvyys.
Hälytys on useammin väärä kuin oikea, kun nt on 3 mm, mutta sitä ei valitettavasti voi varmistaa muuten kuin tutkimalla kromosomit.
Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri