Ohjaajat

Kysymys 

Onko tehty mitään tutkimusta siitä millaisia ihmisiä hakeutuu kehitysvammaisten ohjaajiksi? Kehitysvammainen tytär, jonka kanssa arki keskustelu sujuu hyvin kertoo usein siitä miten ohjaajat huutavat tiuskivat ja käskyttävät myös häntä. Hän on nuori jolle riittää rauhallinen keskustelu ja perustelut. Näin ei kuitenkaan toimita vaan myös hän saa osakseen epäasiallista käytöstä josta pahoittaa mielensä. Minulle on tullut vahva kuva siitä, että ohjaajia ei saa arvostella, he pitävät omaisia riesana eivätkä oikein jaksa edes kuunnella. Ovat antaneet kuvan, että ammatti ihmisinä he kyllä tietävät ja osaavat, omaisia ei tarvita.Kuitenkin äitinä minä tunnen nuoreni parhaiten. Provosoituvat negatiivisesta palautteesta ja vastaavat samalla mitalla tilanteissa joissa pitäisi pysyä rauhallisena eikä ottaa negatiivista palautetta henkilökohtaisesti. Miten tässä sitten toimii kun nuori tulee kotiin ja paha olo purkautuu itkuraivona. Mun mielestä parannusta ei tapahdu jos epäkohtiin ei puututa heti kun ne havaitaan.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Tutkimusta siitä, millaisia ihmisiä alalle hakeutuu, ei tietääksemme ole tehty.

Tilanteessa ei ehkä ole kuitenkaan kysymys alalle hakeutuneiden luonteenpiirteistä vaan syntyneestä vaikeasta tilanteesta, joka voi johtua esimerkiksi työntekijöiden tyytymättömyydestä työoloihin tai muista rakenteellisista tekijöistä, jotka kuormittavat heitä.

Kehitysvammaliiton tekemän ”Houkuttaako vammaisalan hoivatyö” -selvityksessä (Vesala & Teittinen 2020) pääosa vastanneista työntekijöistä olivat tyytyväisiä työhön vammaisalalla. Tyytyväisiä oltiin asiakkaiden kanssa tehtävään toimintaan ja vuorovaikutukseen. Työn merkityksellisyys nostettiin myös tyytyväisyyteen liittyväksi tekijäksi. Suurimmat tyytymättömyyden syyt työssä olivat palkka, etenemis- ja kehittymismahdollisuuksien puute sekä työn henkinen ja fyysinen kuormittavuus. Yli 70 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä kanssakäymiseen asiakkaan omaisten kanssa.

Voit lukea raportin täältä.

On aivan luonnollista, että tyttäresi kohtelu harmittaa sinua ja saa pinnasi kärähtämään. Asiaa voi lähestyä esimerkiksi miettimällä, mikä haastavaa tilannetta voi helpottaa ja mikä sitä voisi hankaloittaa. Tätä kysymystä pohtimalla voit päästä asiassa eteenpäin. Voit myös pyytää apua esimerkiksi yksikön johdolta, ja viedä asiaa heidän tietoon.

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!