Oikeus saada terveydenhuollon palveluja
Onko lakia, jonka mukaan kehtitysvammaisen olisi saatava terveyspalvelut ja onko hoitohenkilökunnalla velvollisuus tehdä kehitysvammaiselle hoito- ja tutkimustoimenpiteitä, jos hän niitä vammansa vuoksi vastustaa?
Vein varhaisnuoren autistisen lapseni sikainfluenssapiikille. Hän kieltäytyi yhteistyöstä ja alkoi potkia. Apuun kutsutuista hoitajista eräs sanoi: "emme ala väkisin pistämään ja vaarantamaan terveyttämme". He eivät yrittäneetkään pidellä lasta kunnon ottein kiinni. Onneksi sainkin pideltyä oman avustajani kanssa lasta niin, että sairaanhoitaja sai pistettyä rokotteen 3:n hoitajan seistessä vieressä tumput suorina. Kieltäytyivät antamasta vastustuksen takia toista, tavallista kausi- influenssarokotetta, jonka olisin lisäksi lapselle halunnut.
Menettelivätkö hoitajat oikein? Jäi tunne että lapsella ei ole samoja oikeuksia kuin muilla vammansa takia. Vammansa takiahan vastustaa, kun ei ymmärrä omaa parastaan. Entä jos vammainen on vakavasti sairas ja vastustaa hoitoa, jääkö hän ilman?
Hei,
Pahoittelen vastaukseni viipymistä.
Potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain mukaan jokaisella pysyvästi Suomessa asuvalla henkilöllä on oikeus ilman syrjintää hänen terveydentilansa edellyttämään terveyden- ja sairaanhoitoon niiden voimavarojen rajoissa, jotka kulloinkin ovat terveydenhuollon käytettävissä. Kehitysvammaisella ihmisellä on siis samanlaiset oikeudet saada hoitoa kuin muillakin ihmisillä. Silloin kun täysi-ikäinen ihminen ei esimerkiksi kehitysvammaisuuden takia pysty itse päättämään hoidostaan, on hoitoon saatava hänen laillisen edustajansa tai lähiomaisensa tai muun läheisen suostumus. Jos alaikäinen potilas ei kykene päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen huoltajansa tai muun laillisen edustajansa kanssa.
Tässä tapauksessa siis äidin suostumuksen ja tahdon mukaisesti kehitysvammaisella nuorella on oikeus saada hoitoa, koska hän ei itse ilmeisesti kykene asiasta päättämään. Huoltajan ja terveydenhuollon työntekijän tulisi yhdessä sopia menettelytavoista ja muista hoidon kannalta tarpeellisista asioista.
Kiireellistä hoitoa eli potilaan henkeä tai terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi tarpeellista hoitoa on annettava potilaalle, vaikka potilaan tahdosta ei voida saada selvitystä.
Ystävällisin terveisin
Minna Kaipinen
lakimies
Kehitysvammaisten Tukiliitto