Olenko lievästi kehitysvammainen tai ns.heikkolahjainen?

Kysymys 

Olen nelikymppinen nainen. Olen jo jonkin aikaa epäillyt, että minulla voisi olla diagnosoimaton lievä kehitysvamma tai että olisin normaalin ja kehitysvammaisen rajalla eli sitä, mitä on ennen kutsuttu heikkolahjaisuudeksi.

Minulla on isoja vaikeuksia yksinkertaisissakin töissä. Paha hahmotushäiriö minulla ainakin on ja todennäköisesti myös add sekä asperger-piirteitä (näitä on tutkittukin, ja lopputulos oli että jotain niihin viittaavaa on, mutta diagnoosia en kuitenkaan saanut), mutta epäilen, että ongelma olisi myös ihan selkeästi älyssä. Olen yrittänyt erilaisia opintoja, mutta niistä ei ole tullut mitään. Viimeeksi jouduin jättämään kesken opinnot kun en pärjännyt opintoihin kuuluvassa työharjoittelussa. Kyse oli varsin yksinkertaisista työtehtävistä, joista en useista toistoista huolimatta selviytynyt kunnolla ikinä. Minun on vaikea soveltaa oppimaani, toimia muuttuvissa tilanteissa ja minulta unohtuu aina jotain tärkeää. Yritän kyllä keskittyä ja muistaa kaiken, mutta sitten kun pystyn muistamaan jotkut aiemmin unohtamani asiat, unohtuvat minulta vuorostaan jotkut toiset asiat. Minulta jää huomaamatta itsestäänselvyyksiä, en kertakaikkian vain tajua. Kovin kömpelökin olen, joten minusta tuntuu, etten pärjää oikein missään.

Olen tällä hetkellä työssä, mutta en pärjää kunnolla siinäkään. Olen muistamattomuuttani ja huomaamattomuuttani jo aiheuttanut erilaisia vahinkoja töissä, joten en varmaankaan pysty jatkamaan työssäni enää kauan. Työni on matalapalkka-alalla, joten taloudellinen pärjäämiseni on jo nyt huonoa enkä tiedä mitä sitten teen jos en enää pysty edes työhöni. Tulevaisuus pelottaa todella.

Peruskoulusta suoriuduin normaaleilla arvosanoilla, jollakin tavalla omituisena ja "yksinkertaisena" minua kuitenkin sielläkin pitivät sekä opettajat että oppilaat. Olen myös onnistunut pääsemään ylioppilaaksi, mutta heikohkoilla arvosanoilla. Olen monilta ihmisiltä kuullut, että kehitysvammainen ei olisi voinut selvitä lukiosta ja että jo peruskoulussa suoriutuminen olisi ollut huomattavan heikkoa jos kyseessä olisi kehitysvammaisuus. Olenkin miettinyt, että voisin ehkä olla normaalit kognitiiviset kyvyt omaavan ja kehitysvammaisen rajoilla.

En usko, että pelkkä tarkkaavaisuushäiriö ja autismin kirjolla oleminen selittäisivät näin isoja vaikeuksia. Olen yrittänyt päästä työkyvyn arviointiin, mutta minulle kerrottiin, että minun pitäisi olla työtön sinne päästäkseni. En siis pääse selvittämään työkykyäni vaikka minulla on selviä vaikeuksia suoriutua työstäni. Minun alallani ei ole myöskään työterveyshuoltoa muuta kuin lakisääteinen minimi, joten siltä suunnalta minun on turha odottaa minkäänlaista apua. Mistä voisin siis lähteä näitä ongelmia selvittämään? Yksityisiin tutkimuksiin minulla ei ole varaa. Ensimmäinen osoite kai silloin olisi terveyskeskus, mutta pahoin pelkään ettei asia sieltä etene mihinkään.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Tilanne varmasti huolettaa sinua, ja siksi sinun kannattaakin toimia mahdollisimman nopeasti, että saat tukea ja apua elämääsi tulevaisuudessa.

Olet oikeassa, että terveyskeskus on ensimäinen, oikea osoite pyytää apua. Kannattaa olla sinne yhteydessä, vaikka se sinua vähän epäilyttääkin. Terveyskeskuksen lääkärin kautta voit saada lähetteen neuropsykologisiin tutkimuksiin. Lääkärille on hyvä puhua kertoa, minkälaisissa tilanteissa nämä asiat, kuten muistamattomuus ja ymmärryksen ongelmat tulevat sinulla esille. Paras lopputulos tulee kun kuvailet lääkärille ongelmiasi oikeaan elämään liittyvillä esimerkeillä. 

Lääkärin tutkimuksilla on merkitys siinä vaiheessa kun mahdollisesti haet tukea ja apua yhteiskunnan palvelujärjestelmältä.

Voit lähettää meille kysymyksen Verneri.netin neuvontapalveluun tai soittaa Kehitysvammaliiton neuvontapuhelimeen jos haluat tietoa myöhemmin palveluiden hakemisesta.

Kehitysvammaliitto tarjoaa tukea vammaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. 
Kehitysvammaliiton puhelinneuvontaa annetaan maanantaisin klo 15-17 ja torstaisin klo 10-12 numerossa 09 348 09 348.

Kehitysvammaliitto tarjoaa myös keskusteluapua. Voit aina soittaa jos haluat elämässäsi tukea tai jos sinulla on mitä tahansa huolia. 

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!