Olenko lievästi vai vaikeasti älyllisesti jälkeen jäänyt?

Kysymys 

Minulla on tämmöinen kysymys kun minulla lievä keskiasteen älyllinen kehitysvamma eli olen keskiasteisesti kehitysvammainen, mutta ihan yläräjalla. Eli olenko silloin lievästi vai vaikeasti älyllisesti jälkeen jäänyt?

Jotkut sanoo, että keskiasteen kehitysvamma kuulluu lieviin vammoihin ja jotkut sanoo että vaikeisiin vammoihin. En pidä itseni kuitenkaan kovin vaikesti vammaisena, koska osaan huoletia päivittäiset toiminnot kuten vessakäynit ja muut. Itse ja olen omatoiminen ja itsenänen nuori neiti, joka on ylpesti omalainen neiti.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Kehitysvammaisuutta on monenlaista. Nämä diagnostiset rajat eri asteisten kehitysvammojen välillä ovat lääketieteellisillä ja psykologisilla testeillä arvioitavia. Nämä testit mittaavat vain tiettyjä ihmisen ominaisuuksia, ja eivät anna ihmisestä kokonaiskuvaa. Kuten kerroit, sinulla on selvästi paljon taitoja ja olet itsenäinen, ja et tarvitse paljoa apua. Silloin vammasi ei rajoita sinua kovin paljoa! 

Jokainen meistä on omanlaisensa ihminen, ja meillä jokaisella on erilaisia taitoja ja kykyjä. Omat kiinnostuksen kohteemme, luonteemme ja esimerkiksi mielihalumme kertovat meistä ihmisenä paljon enemmän kuin lääketieteelliset diagnoosit. Siksi diagnoosia ei kannata paljoa tuijotella :) 

Mukavaa joulun odotusta :)

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus 

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!