Omaishoidon vapaa vai tilapäishoito

Kysymys 

Hei! Onko nykyisen lainsäädännön mukaan edelleen alle 16-vuotiaan kehitysvammaisen lapsen tilapäishoito (joka tapahtuu siten, että hoitaja tulee kotiin hoitamaan lasta) maksutonta ja mitä tällä tilapäishoidolla tarkoitetaan käytännössä (esim. montako tuntia kk:ssa tai montako vrk:tta/kk:ssa; millainen hoito siis määritellään tilapäiseksi)?

Toimin kehitysvammaisen lapseni omaishoitajana ja joudun tulevaisuudessa maksamaan omaishoitajan vapaapäivistä maksun. Voidaanko omaishoitajan vapaapäivät "muuttaa" tilapäishoidoksi (joka mahdollisesti siis olisi alle 16-vuotiaille kehitysvammaisille lapsille maksutonta) ja jos niin, miten asia hoituu käytännössä?

Vastaus 

Hei!

Nyt syksyllä tullut KHO:n päätös tapaustilapäishoidon maksusta sekoittaa asiaa. Eli lainsäädännön mukaan mielestäni hoito olisi edelleen maksutonta, mutta KHO:n tulkinta on toinen. Eli osittaista ylläpitoa sen mukaan on alle vuorokauden kestävä hoito. Muut maksaa.

Tilapäishoitoa voidaan järjestää missä muuodossa vain, eli hoitaja kotiin tai jossain hoitopaikassa.

Omaishoitajan vapaapäivistä joutuu aina maksamaan maksun eli tuon 9,90 euroa/vrk, koska se liittyy omaishoiton tuesta tehtyyn sopimukseen.

Näitä ei voi ilman kunnan suostumusta muuttaa muunlaiseksi lomaksi. Muuttamiselle ei tietenkään ole laissa mitään estettä. Mutta tahtoa harvoin löytyy.

Ystävällisin terveisin
Kirsi Mäkinen
Lakimies
Kehitysvammaisten tukiliitto