Onko diagnoosin purkaminen mahdollista?

Kysymys 

Hei! Saatiin tuore lievä kehitysvammaisuus diagnoosin viime viikolla. Ennen siitä oli 5 psykologin tutkimusta( tulokset oli rajamailla).Arjessa lapsi pärjää tosi hyvin. On käynyt joka päivää kerhoissa, kolmesti viikossa harrastuksessa jo 5 vuotta. Vika on vain oppimisessa, mutta koulussa tuki järjestetty niin hyvin. Pari vuotta sitten oli tehty se ADD testi. Sen tuloksena oli ADD. Lääkäri suositteli lääkkeet. Mutta minä en antanut se lapselle, koska kouluissa myös ihmettelivät, miksi lääkkeet, kuin kaikki Ok eli pärjää ilman . Jä minä itse en pystyy antamaan niitä lapselle, koska pelkään sivuvaikutuksia.

Loppuun lopuksi se diagnoosi on tullut. Minä en voinut olla ihan polikliinikassa läsnä, pyysin että lääkäri soittaa minulle. Silloin minä en pystynyt vastamaan hänelle, mutta nyt mietin miksi? Kuin lääkäri sanonut TULISI. Tarkoitatko se että minä voisin vaikuttamaan diagnoosiin? Lapsi ei tarvitse mitä tukea paitsi koulussa, mutta siellä se tuki ihan hyvä. Kysymys: voidaanko sitten purkaa se diagnoosi ja jäädä se oppimisvaikeus diagnoosi?

Vastaus 

Hei,

Diagnoosin purkaminen on mahdollista (mutta harvinaista). Siitä sinun täytyy keskustella lapsen lääkärin kanssa. 

Diagnoosi ei estä lapsen täysin normaalia elämää vaan sen tarkoitus on olla lapsen parhaaksi. Diagnoosi vahvistaa lapsen mahdollisuuksia saada hänelle tärkeitä palveluita ja tukea. Lapsi ei välttämättä tarvitse tukea ja palveluita nyt, mutta on mahdollista, että hän tarvitsee tukea tulevaisuudessa kun hän aikuistuu.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus