Onko kehitysvamma ja monimuotoinen kehityshäiriö samoja asioita?

Kysymys 

Onko kehitysvamma ja monimuotoinen kehityshäiriö melkein kuin samoja asioita? Olen kuullut, että monimuotoinen kehityshäiriö vastaa lievän kehitysvamman tasoa. Onko näin?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Näistä lapsuusiän kehitykseen liittyvistä ongelmista on päässyt kehittymään diagnoosien viidakko, jossa niin asianomaiset itse kuin ammattilaisetkin ovat välillä eksyksissä. Diagnostisessa puheessa niitä käsitellään ikään kuin erillisinä asioina, mutta tosiasiassa ne menevät kovin usein päällekkäin ja limittäin. Ratkaisevaa näyttää olevan, mihin kukin ensi sijassa katseensa kohdistaa. Monesti onkin siis haastavaa erottaa, johtuuko henkilön tuen tarve kehitysvammasta vai jostakin muusta neuropsykiatrisesta kehityshäiriöstä. 

Lievän kehitysvamman ja monimuotoisen kehityshäiriön erot eivät ole käytännössä välttämättä kovin suuria. Suurimmat erot lienevät kognitiivisissa kyvyissä. Monimuotoisesta kehityshäiriöstä puhutaan silloin, kun älykkyystestien tulokset eivät täytä kehitysvammaisuuden kriteerejä. Vaikeuksia ilmenee ennen muuta käytännön toimintakyvyssä, mm. arjen taidoissa, kielellisissä kyvyissä, motoriikassa ja/tai tarkkaavuudessa ja toiminnanohjauksessa. Niinpä henkilö, jolla sanotaan olevan monimuotoinen kehityshäiriö, voi tarvita tukea joissakin asiassa hyvinkin paljon, käytännössä yhtä paljon kuin kehitysvammainen ikätoverinsa, vaikka älylliseltä kehitykseltään ei olisikaan kehitysvammainen.

Tämä on kieltämättä tavattoman hämmentävää. Meidän pitäisi oppia katsomaan diagnoosien yli ja näkemään henkilön tuen tarpeet riippumatta siitä, millä nimellä hänen kehityksellisiä vaikeuksiaan kutsutaan.

Ihmiset ovat kuitenkin yksilöitä vahvuuksineen ja heikkouksineen - diagnoosit luokittelevat oireita, eivät ihmisiä. Ongelmia tässä tuottaa se, että kehitysvammadiagnoosi takaa helpomman pääsyn tuen ja palveluiden piiriin kuin esim. monimuotoinen kehityshäiriö. Tukien ja kuntoutuksen maailmassa diagnoosit ovat valitettavan eriarvoisia.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus yhteistyössä Psykologi Heikki Seppälä

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!