Onko lapsellani FAS?

Kysymys 

Hei.

Minulla on nyt kaikin puolin terve 2,5 vuotias ikäisekseen tyypillinen uhmaiän alku kynnyksellä oleva hurmuripoika. Poika on kehittynyt erittäin hyvin ja osaa muodostaa yksinkertaisia lauseita. Äänteissä on totta kai vielä hiomista, joka kuuluu vielä näin pienille lapsille. Hänen kehityksestään ei ole neuvolan suunnalta ole missään vaiheessa tullut moittimista, vaikka olen neuvolassa kertonut ja muistuttanut minun kielellisen kehityksen viivästymästä, dysfasiasta.

Olin 17 vuotias, kun huomasin tahtomattani olevani viikolla 21. raskaana, enkä saanut enää aborttia, ellei sikiössä olisi ollut havaittavissa vakavia poikkeavuuksia. Olin juonut raskaana ollessani satunnaisesti humalahakuisesti 1-2 kertaa kuukaudessa. Olin käynyt myös opintomatkalla, jolloin join alkoholia parhaimmillaan 3 päivää putkeen enemmän tai vähemmän. Kun sain tietää raskaudesta, olin shokissa ja join vielä tietoisesti humalahakuisesti 3 kertaa. Äitiysneuvolassa kerroin totuudenmukaisesti näistä, mutta asialle ei ryhdytty tekemään mitään, vaikka ennakoiva lastensuojelu ilmoitus lasahti postiluukusta.

Olen kuitenkin viime aikoina jostain syystä ollut aina vain enemmän huolissani tästä. Vaikka lapsi on perus terve, keskittyessään todellakin keskittyy tekemiseensä, jaksaa koota palapelejä ja on kaiken kaikkiaan suloinen ja menevä pieni poika. Lapsessa ei ole ulkoisia FAS piirteitä havaittavissa.

Kuinka todennäköisesti olen tehnyt tuhoa viattomalle lapselleni? Tuleeko lapsi olemaan minulle vihainen, jos tai kun tämä asia tulee päivän valoon? Kaikissa videoissa ja julkaisuissa FAS oireyhtymästään kertovat ihmiset, ovat olleet hyvin katkeria ja jopa hyvin vihaisia omalle biologiselle äidilleen.

Vastaus 

Kysymykseesi siitä, miten todennäköistä on, että olet vahingoittanut lastasi sikiöaikana, on valitettavasti mahdotonta vastata. Pysyvien vammojen muodostumiseen sikiölle vaikuttaa moni muukin tekijä (esim. ravitsemus, geneettiset tekijät) kuin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö. Toki alkoholi on toksinen aine sikiölle. Vaikutus on siis yleensä sikiölle pahempi, mitä enemmän alkoholia äiti juo kerralla ja mitä useammin äiti juo kokonaisuudessaan. Muiden vaikuttavien tekijöiden vuoksi vammautumisen ennustaminen vaikuttaa melkoiselta arpapeliltä, jonka todennäköisyyttä ei voi sanoa. 

Elämäntilanteesi raskaaksi tullessasi kuulosti haastavalta. Hyvä, että olet ollut rehellinen alkoholinkäytöstäsi neuvolassa. Sen vuoksi lapsesi kehitystä seurataan varmasti nyt erityisen tarkasti. Toivottavasti saat neuvolan kautta myös tukea itsellesi ja lapsellesi. Suosittelen myös tutustumaan Ensi- ja turvakotien liiton tarjoamiin vertaistukipalveluihin.

Nyt on tärkeää sekä pojallesi että sinulle, että keskityt hurmuripoikasi äitinä olemiseen. Syyllisyyden tunteminen menneestä ei vie eteenpäin, eikä tulevaisuuden murehtiminen auta teitä tässä ja nyt.            

Hyvää kevättä toivottaen,
Sari Somer
FASD-asiantuntija
Kehitysvammaliitto

------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!