Onko MBD automaattisesti sama kuin ADHD?

Kysymys 

Lievästi kehitysvammaisena en kunnolla ole ymmärtänyt tätä, että kun minulla lapsena 1980-luvulla todettiin MBD, niin onko se asia nyt automaattisesti niin, että nyt 2000-luvulla minulla onkin ADHD? Kun se MBD on ilmeisesti vanhentunut diagnoosi, eli sitä ei enää käytetä, joten onko minulla se ADHD vai onko se MBD jotenkin vain lähtenyt pois minulta?

Kuitenkin minulla on yhä samoja haasteita kuin lapsena eli keskittyminen voi olla vaikeaa varsinkin jos asia ei oikein ole kiinnostava, vaikka ainakaan enää ei ole ylivilkkautta.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Tämä 1980-luvulla saatu MBD-diagnoosi ei ole yhteneväinen ADHD-diagnoosin kanssa. Ne ovat eri diagnooseja ja niihin on myös omat kriteeristönsä. Näin ollen sinulle pitäisi tehdä uudet tutkimukset, jos haluat selvittää ADHD:n mahdollisuutta. Uusissa tutkimuksissa selvitettäisiin tarkemmin, miten oireet ovat näkyneet lapsuudessa ja miten ne näkyvät tässä hetkessä. Lisäksi niissä selvitettäisiin, millaista haittaa arkeen oireet tuovat sinulle. Tässä prosessissa aiemmista 1980-luvulla tehdyistä tutkimuksista ja näissä saaduista tiedoista on hyötyä uutta tutkimusta tehdessä.

Tässä linkki artikkeliin, jossa on kerrottu tarkemmin adhd-tutkimusten tekemisestä aikuisiällä.

Adhd-oirekuva on hyvin yksilöllinen ja voi myös muuttua elämän varrella. Aika tavallinen kokemus on, että ylivilkkaus ja motorinen levottomuus voivat jäädä jossain kohden pois. Osa adhd-oireisista kuvaa, että ylivilkkausoireet muuttuvat aikuisiällä enemmän mielen sisäiseksi levottomuudeksi.

Tästä linkistä löytyy lisätietoa Adhd:n käypä hoito suosituksesta. 

ADHD-liiton sivulta löytyy paljon lisätietoa adhd:een liittyen.

ADHD-liitolla on omat neuvontapalvelut, jos haluat kysyä jotain tarkemmin. Neuvontapuhelin palvelee keskiviikkona ja torstaina klo 9-11 numerossa 09 8567 7130 ja chat on avoinna verkkosivuillamme maanantaina, tiistaina ja perjantaina klo 13-15. Löydät lisätietoja neuvontapalveluista ADHD-liiton sivuilta. 

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!