Onko pojallamme venekallo?
Meidän poikalapsella (6 viikkoa) näkyy ja tuntuu selkeä harjanne päässä takaraivolta otsalle. Aukileet on auki. Hän joutui olemaan synnytyskanavassa pitkään: synnytys kesti 14 h ja sitä ennen synnytystä käynnisteltiin 2,5 päivää. Lapsi oli jo tosi alhaalla koko ajan. Syntyi alateitse ilman imukuppia, silti tuli pahka, joka lähti pois.
Pään harjanne on tuntunut noin pari-kolmeviikkoisesta lähtien. Se on kasvanut nyt. Lastenlääkäri kokeili sitä ja sanoi että on ehkä aika napakka, tulisi vielä joustaa, mutta on napakka. Otsa on kuulemma prominoiva. Lapsella myös katsottiin lemon signia viikolla 32 ultrassa, mutta se ei ollut "oikea" löydös.
Lapsen kallo on hieman pitkulainen, ei ole sellainen pyöreä, vaan ohimoilta "puristunut". Syntyessä päänmitta oli 34 ja parin päivän sisällä kasvoi 36.9 ja nyt oli jo 40,9 cm. Hän on 57 cm pitkä viisiviikkoistarkatuksessa. Käyrillä on menty koska meidän vanhempien päät ovat käyrillä miehellä +2 ja minulla +1,8. Kasvojen piirteet kuitenkin hyvin symmetriset ja ihmiset ihastelevat vauvaa.
Onkohan kyseessä venekallo? Meillä varattuna aika neurologian poliklinikalle, mutta se on vasta toukokuussa ja huoli jäytää.
Hyvä kysyjä,
vauvan pään kasvun seuranta on neuvolan perustehtäviä. Teidän poikanne pään kasvuun ja muotoon on kiinnitetty huomiota ja lähetekin tehty, hyvä; huolenne on jaettu.
Päälaenluiden sauman ennenaikainen luutuminen johtaa venekalloksi kutsuttuun päänmuotoon. Lapsen otsa vaikuttaa leveältä ja korkealta, ja kallo kapenee sivuilta niskaan päin. Luutumakohta voi tunnustellessa vaikuttaa harjanteelta lakisaumassa päälaen takaosassa. (Otsan luuharjanne on eri asia, kasvun myötä hoituva, se ei aiheuta toimenpiteitä.)
Jos toukokuisessa tutkimuksessa saadaan vahva viite venekallosta, jatkotutkimus ja hoito siirtyvät ilman isompia viiveitä jompaankunpaan maamme kahdesta lasten kallo- ja kasvokirurgiakeskuksesta, ne ovat Helsingin ja Oulun yliopistosairaaloissa. Toimenpiteen ajankohdan klinikka päättää yksilöllisesti, yleensä se on ensimmäisellä elinvuodella.
Ystävällisin terveisin,
Marja-Leena Hassinen
lastentautien erikoislääkäri,
kehitysvammalääkäri (eläkk.)