Onko tyttärelläni FAS?

Kysymys 

Hei,

Minulla on 1,5 vuotias erittäin ihana ja rakas tyttö. Jonkin aikaa sitten aloin ihmettelemään hänen poikkeavia silmiä, sillä en yhdistä niitä muihin perheenjäseniin. Mielestäni hänellä on pienet silmät joissa on mongolinpoimu.

Aloin tutkimaan asiaa ja ymmärsin että juuri kyseiset silmät yhdistetään Fas-lapsiin. En ole sen jälkeen pystynyt rauhoittumaan ja käyn läpi koko raskauttani. Muistan että join kerran noin 3 annosta raskausviikolla 5 ennen kuin olin tehnyt raskaustestin.

Perheessäni käytetään paljon alkoholia ja elin alkoholin läheisyydessä koko raskauden. Mielikuvissani on, että olen ainakin 3 kertaa juonut pienen lasillisen viiniä raskaana. En kertaakaan ollut humalassa. Se mistä en saa mielenrauhaa on että en muista kaikkea. Entä jos en muista että todellisuudessa joinkin enemmän...

Tiedän että määrät ovat pieniä ja joissakin tutkimuksissa sanotaan että pieni määrä ei tee vahinkoa, mutta toisaalta joka paikassa sanotaan myös että turvarajaa ei ole ja yksikin voi olla liikaa.

Nyt minulla on tyttö jonka silmät muistuttavat minua hirveyksistä mitä olen raskaana mennyt tekemään ja itken sitä lähes päivittäin.

Hän syntyi ihan normaalikokoisena, on tähän asti kehittynyt normaalisti, mutta nyt kun olen tarkkaillut huomaan että hänen ikäisensä saattavat muodostaa sanoja paremmin kuin hän. Tosin hän on lähtenyt liikkumaan pienenä ja on hyvin ketterä liikkeissään.

Onko fas-pelkoni aiheellinen ja tuleeko minun viedä asiaa eteenpäin? Jos hän olisi Fas-lapsi olisiko se jo 1,5 vuoteen mennessä näkynyt jotenkin hänessä?

Pelkään hänen tulevaisuutta ja sitä miten minä selviän kaikesta tästä.

Vastaus 

Hei,

Raskausaikana juomasi alkoholimäärät ovat pieniä eikä humalajuomista (5 annosta tai enemmän) ole ollut kertaakaan. Tyttäresi on normaalikokoinen, hän on kehittynyt normaalisti ja on kaikin puolin terve. FAS-pelkosi on siis mitä luultavimmin turha.

Sinun kannattaa kuitenkin puhua huolestasi tyttäresi silmien suhteen neuvolassa, jotta he osaavat seurata tilannetta ja ennen kaikkea siksi, ettei sinun tarvitse murehtia yksin. Hyvää jatkoa teille!   

Ystävällisin terveisin,
Sari Somer, FASD-koordinaattori,
Kehitysvammaliitto ry