Onko vauvani kehitysvammainen?

Kysymys 

Vauvani on 10kk ikäinen ja hän ei ota kontaktia toisiin vauvoihin (ei kylläkään paljoa ole ollut omaikäisten kanssa). Tuntuu niinkuin hän eläisi jossai omassa maailmassa ja leikkii ja tultii leluja yksinään. Kun häntä kutsuu nimellä tai koittaa jutella hänelle, nii ei käänny katsomaan.

Poika on kyllä todella hyväntuulinen vauva, ei paljoa itkeskele ja saattaa nauraa aivan yhtäkkiäkin jollekin jutulle. Tuntuu kuitenkin, että kun jotain oikeasti hauskaa tekee lapsen kanssa, niin hän ei olisi silloin yhtään mukana. Ääntelee ja jokeltelee kyllä jonkun verran. Liikkuminen kai ihan normaalia. Alkoi 7kk iässä ryömimään ja tällä hetkellä ryömii ja välillä hakee konttausasentoa ja on noussut muutaman kerran tukea vasten seisomaan. Mitä avuksi? Pitäisikö olla huolissaan henkisestä kehityksestä?

Vastaus 

Hei,

on mahdotonta ottaa kantaa siihen, että onko lapsenne kehitys normaalissa vaiheessa. Jos asia huolestuttaa, neuvolan lääkäri voi tehdä arvion ja ohjata jatkotutkimuksiin lasten neurologille, joka osaa ottaa kantaa lapsen kokonaisvaltaiseen kehitykseen sekä arvioida tarvetta lisätutkimuksille.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus