Oppimisvaikeudet ja raivokohtaukset

Kysymys 

Meillä on 9-vuotias poika, jolla on diagnosoitu vaikea lukihäiriö ja oppimisvaikeuksia matematiikassa. Viime aikoina on poikamme on ruvennut saamaan isoja raivokohtauksia aina, kun hän huomaa, että joku on häntä parempi tai taitavampi jossain asiassa.

Joululomalla poika raivostui 13-vuotiaalle isosiskolleen, kun tämä luki joululahjaksi saamansa Narnian tarinat-kirjasarjan läpi ennen loppiaista. Tyttäremme pelästyi kunnolla, kun pikkuveli alkoi yhtäkkiä huutaa ja kiroilla, ettei kukaan saa olla häntä nopeampi lukemisessa, koska se on huijaamista. Miten saisimme pojan ymmärtämään, että isosisko lukee häntä paremmin ja nopeammin jo pelkän ikäeron takia? Ja että lukihäiriöllä on myös ratkaiseva merkitys tässä asiassa?

Vastaus 

Hei.

Kysymyksessä esitetyt tilanteet ovat varmaan hankalia ja turhauttavia kaikkien kannalta. On hankalaa sanoa yhtä toimivaa keinoa tuntematta asiaa ja tilanteita tarkemmin. Ehdottaisin kuitenkin seuraavia vaihtoehtoja kokeiltavaksi ja vanhempien yhteistyötä opettajan ja muu opetushenkilöstön kanssa.

Toiminnanohjaukseen panostaminen, johon sisältyy itsehillintä ja impulsiivisuuden hallinta.
Toiminnanohjaukseen voidaan panostaa niin kotona kuin koulussakin ohjaamalla ja tukemalla erilaisissa tilanteissa. Yhdeksänvuotiaan kanssa voi myös keskustella silloin, kun hän on rauhallinen oma itsensä. Impulsiivisessa vaiheessa eli kiukkukohtauksen aikana keskustelu ei onnistu tai voi osoittautua tuloksettomaksi, koska lapsi ei silloin pysty ajattelemaan ja vastaanottamaan asiaa.

Yhdeksänvuotiaan kanssa ei vielä kannata mennä hyvin syvällisiin keskusteluihin oppimisvaikeuksista, koska liian vaikea tietoa voi tuottaa pienen ihmisen päässä monenlaisia ajatuksia. Kannattaisi ehkä jutella enemmän niistä asioista, joissa poika on taitava ja osaava. Hän saattaa olla joissain asioissa taitavampi kuin siskonsa.

Osaamisen ja vahvuuksien vahvistaminen.
Lukemisessa ei ole aina kysymys nopeudesta. Tärkeää on lukea ja vähitellen myös ymmärtää lukemansa. Myönteinen ja kannustava palaute siitä, mitä hän osaa ja yrittää (aiheesta ja aineesta riippumatta) ovat parasta vahvistusta ja tukevat osaltaan hänen itsetuntoaan. Osa meistä osaa enemmän jotain, toinen puolestaan jotain muuta.

Rauhalliset lukutilanteet.
Rauhalliset lukutilanteet esimerkiksi yhdessä kannustavan aikuisen kanssa voivat olla hyödyksi. Silloin voidaan välttää kilpailutilanteen syntyminen. Joissain kouluissa on lukumummoja ja -vaareja, joiden kanssa voi lukea rauhassa koulupäivän aikana. Opettajalta voisi tästä kysyä tarkemmin.

Sopivan mittaisten lukukokemusten antaminen. 
Millainen on kirja tai teksti, jonka lukemisesta lapsi voi saada onnistuneen lukukokemuksen? Onnistumisia on saatu muun muassa selkokielisen nuorisokirjallisuuden avulla: kirjat ovat ikäryhmälle sopivia ja juonellisia tarinoita, ymmärrettäviä kielirakenteeltaan ja luettavia alusta loppuun.

Kuunteleminen.
Mielenkiintoisen tarinan kuunteleminen kun sisko tai aikuinen lukee ääneen. Se on hauskaa ja kielellisesti antoisaa.

Ystävällisin terveisin,
Erja Santala,
Kehitysvammaliiton erityisasiantuntija,
tietokirjallisuus ja vammaispalvelut

Ps: katsokaa Opikkeen kirjatarjontaa. Voitte löytää sieltä mielenkiintoista luettavaa! https://www.opike.fi/?mod=products&category=38