Outo istukkabiopsia

Kysymys 

Odotan toista lastani. Veriseula hälytti ekassa ultrassa riskiluvulla 1/170. Down-riskinä ohjattiin jatkotutkimukseen, kromosomitestiin fish-pikatestillä istukasta. Kauhukseni sain kuulla, että kromosomeista on löytynyt poikkemaa, ei yleisimpiä trisomioita, mutta epäilynä turnerin syndrooma. Ei mosaikismia, tämä perusteltiin sillä, että yksi x-kromosomi puuttui säännöllisesti, eikä y-kromosomia havaittu.

Kolmesti sikiötä on ultrattu ja sikiön rakenne terve ja normaali. Ei niskaturvotusta missään vaiheessa. Hädissäni kävin jo ultrassa yksityiselläkin. Yllätys olikin suuri kun erittäin kokeneen lääkärin ultraamana näkyivät selvästi pojan genitaalit, rv. 17+2. Eli sukupuolen voi ilmeisesti jo osaava lääkäri nähdä ultrassa?

Tämä siis sulkee pois Turner-diagnoosin, koska sitä esiintyy vain tytöillä? Ihan ihmeissäni olen mistä oikein on kyse, vaikka lääkäri sanoi että todennäköisesti ihan terve vauva tulossa. Voiko luotettavana mainostettu istukkabiopsia olla väärässä? Ovatko istukan kromosomit todennäköisesti tässä tapauksessa erilaiset kuin sikiöllä? Mihin tämä seulahälytys silloin mahtaa viitata, harvinaiseen sairauteenko? Vai voiko vain olla väärä hälytys ja kuten ultrattuna jo monta kertaa todettu odotettavissa terve vauva? Olen menossa kardioultraan taysiin ensi viikolla ja lääkärin juttusille saamaan lisäselvitystä tilanteeseen. Kiitoksia paljon jo etukäteen vastauksesta, olisi todella huojentavaa kuulla vastauksenne!

Vastaus 

Onpa todella sekavaksi muodostunut tilanne. Yhdistelmäseula laskee riskin vain 21-trisomian (downin syndrooma) suhteen. Suurin osa näistä "seulahälytyksistä" on (onneksi) vääriä.

Mikään tutkimus ei ole 100 %:nen. Sekä itse fish-metodiin että yleisemmin istukkatutkimukseen liitty erittäin pieni, mutta kuitenkin mahdollinen virhetulos. Istukassa voi esiintyä ns. mosaikismia, jolloin osassa soluja voi olla poikkeava kromosomisto. Sikiö voi silti olla kromosomistoltaan normaali. Kokenut uä-tutkija pystyy varsin hyvällä todennäköisyydellä toteamaan sikiön sukupuolen. Varsinkin, jos se on poika. Toki tähänkin liittyy virhemahdollisuus.

Itse näkisin, että jatkotutkimuksena aiheellinen olisi lapsivesitutkimus ja siitä sikiön koko kromosomiston tutkiminen. Lapsivesi kuvastaa paremmin sikiön kromosomeja kuin istukka.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri