Pääkaupunkiseudulta yksityisesti vastaanottavia kehitysvamma-alan lääkäreitä

Kysymys 

Luin edellisten kysymysten vastauksia ja huomasin, että ainakin yhteen kysymykseen on vastannut kehitysvammalääkäri. Olen yrittänyt selvittää pääkaupunkiseudun alueelta yksityisesti vastaanottavia kehitysvamma-alan lääkäreitä. Mistä saisin niistä tietoa? Perheeseemme kuuluu kolme lasta joista nuorin (1v3kk) on Downlapsi. Meillä on fysioterapia ja puheterapia tukiviittomin käytössä. Lapsella kuitenkin myös toistuvia virtsatietulehduksia ja nyt TSH 11.7. Hän istuu tuetta ja kierittelee lattialla, viittoo noin 10-15 asiaa ja tuntuu ymmärtävän paljon enemmän viittomia. Nyt kuitenkin liikunnallinen kehitys on pysähtynyt. Hän ottaa jaloilleen, mutta on siinä vetelä ja istuu nopeasti. Konttausasentoa harjoitellessa kädet pettää helposti. Hänellä ei ole ollut erityistä hypotoniaa koskaan, imemisote on ollut hyvä, kiinteän ruoan syöminen onnistunut hyvin ja syntyessä hän on ollut ns. terve Downlapsi.Seisominen onnistuu vain selkeällä tuella. Käytämme kunnallista palvelua hänen sairastuessa, olisimme kuitenkin halukkaita käymään välillä myös kehitysvamma-alan lääkärillä joka mielestämme voisi ehkä paremmin nähdä asiat kokonaisuutena.

Vastaus 

Hyvä Down-lapsen äiti,

Kellään kehitysvammalääkärillä ei ole tietääkseni vastaanottoa, mutta joka kunnassa pääsee asiantuntijatiimin hoitoon - kuten teillä jo ilmeisesti on.

Jumpparin ohjeita kannattaa harjoittaa kotioloissa päivittäin hauskojen leikkien ohessa. Muistettava on, että lapsesta ei saa tehdä terapiaobjektia, vaan hän on ennenkaikkea rakastettava perheenjäsen. Onnellinen lapsi oppii tuettuna parhaiten, omaa tahtiaan. Välillä voi tulla hitaampia kausia, mutta ylimääräinen hermoilu ei kannata.

Tuo TSH on alueella, jossa on hyvä tehdä T4V, varsinainen kilpirauhaskoe, mikä on kaiken kehityksen kannalta tärkeää. Teillä on kiva lapsi, jonka kehitystä on kiintoisaa seurata.

Terveisin
Maija Wilska
Kehitysvammalääkäri