Päivähoitomaksuista vapauttaminen

Kysymys 

Meillä on 4-vuotias Frax oireyhtymää sairastava poika. Juttelin taannoin toisen vastaavan pojan äidin kanssa, ja hän sanoi että he eivät ole poikansa kehitysvamman takia ikinä joutuneet maksamaan päiväkotimaksua omalla kotiseudullaan Kainuussa. Onko tämä mahdollista myös Helsingissä? Tähän asti olemme kiltisti maksaneet sen parisataa euroa kuussa.

Vastaus 

Sosiaalijuristi Kirsi Mäkinen Kehitysvammaisten Tukiliitosta vastasi, että kunnan kuuluisi vapauttaa päivähoitomaksuista, jos päivähoito on lapselle tarpeen kuntoutuksellisista syistä ja tämän on lääkäri todennut. Jos päivähoidossa ollaan ilman nimenomaista kuntoutuksellista syytä, kehitysvamma ei ole riittävä maksuttomuuden syy.

Jos päivähoitoa annetaan kuntoutuksellisesta syystä, maksuttomuus perustuu kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain 2 §:ään ja asiakasmaksulain 4 §:ään.

Sosiaaliasiamies Satu Syrjälä kertoo, että valtaosa Suomen kunnista perii päivähoitomaksun myös kehitysvammaisilta lapsilta. Joissakin kunnissa on kuitenkin päätetty järjestää kehitysvammaisille lapsille päivähoito erityishuoltolain nojalla, jolloin maksua ei peritä.

Asiakasperhe on oikeutettu saamaan viranhaltijapäätöksen siitä, minkä lain nojalla heidän lapselleen päivähoito järjestetään ja mitä siihen kuuluu. Halutessaan perhe voi viedä asian oikaisuvaatimusteitse lautakuntaan, hallinto-oikeuteen ja vaikka korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, jotta käytäntö selkiytyisi. Jos tälle tielle lähtee, kannattaa pyytää paikallista sosiaaliasiamiestä avuksi, Helsingissä siis Lilli Auttia.

Ystävällisin terveisin,

Anneli Puhakka