Parvorokon haitallisuus sikiölle
Ystäväni on raskaana ja onviikkolla 18, mutta hän sairasti jouluna parvorokoa. Mitä tämä voi olla haitaksi sikiölle?
Hyvä kysyjä,
Parvorokko eli parvo B19 -viruksen aiheuttama infektio on pääsääntöisesti hyvin viaton tauti, jonka suuri osa väestöstä sairastaa aikuisikään mennessä ja usein sitä edes itse huomaamatta. Mikäli äiti on varmasti sairastunut parvorokkoon (ts. infektio on todettu vasta-ainetutkimuksella tai äidin oirekuva ja hänen ympäristönsä epidemiatilanne eivät jätä epäilyä asiasta), se tarttuu sikiöön vain vajaassa 10%:ssa tapauksia ja vain alle 1% sikiöistä sairastuu vakavasti.
Parvovirus voi aiheuttaa verenmuodostuksen etenkin punasolujen tuotantohäiriön ja sen seurauksena anemian. Myös sydänlihas-, maksa- ja keuhkotulehduksia esiintyy. Vaikean taudin merkkinä on yleensä sikiön turvotus ja osassa tapauksia seurauksena voi olla sikiökuolema myös ilman edeltävää turvotusta.
Parvoviruksen aiheuttama vaikea sikiön tauti puhkeaa yleensä kuukauden kuluessa äidin sairastumisesta, harvemmin enää sen jälkeen. Jos äidin on todettu sairastuneen raskauden aikana parvovirusinfektioon, suositellaan raskauden seurantaa ultraäänitutkimuksin kolmen kuukauden ajan (tai synnytykseen asti) jotta voidaan havainnoida sikiön vointia. Mikäli sikiön voinnissa on poikkeavaa, äiti lähetetään yliopistosairaalan äitiyspoliklinikalle varmistavia tutkimuksia ja tarvittavaa hoitoa varten.
Keinoa estää sikiön infektio ei ole, parvorokkorokotusta ei ole. Parvorokon sikiökaudella sairastaneiden ja siitä toipuneiden lasten kehitysennuste näyttää erinomaiselta.
Ystävänne parvorokosta on jo kulunut niin pitkä aika, että on epätodennäköistä että sikiö enää sairastuisi vakavasti. Raskauden 18. viikolla on useimmissa kunnissa tarjolla sikiön ultraäänitutkimus. Jos ystävänne on menossa sellaiseen aivan lähiaikoina, kannattaa joulun ajan parvorokosta mainita tutkimuksen tekevälle lääkärille. Jos hän jo siinä kävi, eikä mitään poikkeavaa huomattu se puhuu vahvasti sen puolesta, ettei sikiö ole sairastunut ainakaan vakavaan parvorokkoon.
Parvorokosta ystävänne voi halutessaan tiedustella henkilökohtaisesti Teratologisesta tietopalvelusta, joka antaa tietoa ulkoisten tekijöitten, kuten juuri virusinfektioitten, mahdollisesti aiheuttamista sikiöriskeistä. Tietopalvelun puhelin on (09) 47176500 ja palvelu on auki arkisin klo 9-12. Puhelusta ei peritä erillistä palvelumaksua vaan se maksaa tavanomaisen verkkomaksun verran.
Ystävällisesti
Maarit Peippo
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri Väestöliiton perinnöllisyysklinikka