Parvoviruksen sikiölle aiheuttamat vammat

Kysymys 

Luin edellisistä vastauksista että parvovirus aiheuttaa sikiölle jotain vammaa. MITÄ? Meillä on lievästi kehitysvammainen tyttö eikä tietoa mistä tämä vamma on tullut. Asiahan askarruttaa kovasti ja ainakin minulle tieto tuo helpotusta elämään. Kun odotin tätä vammaista lasta kahdella vanhemmalla lapsellani oli parvorokko, itselläni en oireita huomannut. Rokko oli helmikuussa kun odottamallani lapsella laskettu aika oli kesäkuun alussa. Raskausaika oli ongelmallinen kuten kaikki edellisetkin raskaudet joten kävin äitiyspolilla aika tiheästi. Supisteluja koko odotusajan, verenpainetta(söin lääkettä), lapsi oli viikkoihin nähden pienipainoinen koko odotusajan mutta kasvoi omalla käyrällä. Äitiyspolilla kysyin tietenkin huolissani parvorokosta ja minulle sanottiin että ei aiheuta ongelmia. Olen vähän ymmälläni.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,
Erikoistuva perinnöllisyyslääkäri Carola Saloranta vastasi kysymykseesi.

Parvorokko on yleinen lasten infektiosairaus, jolle noin puolella raskaana olevista naisista on vasta-aineita lapsena sairastetun taudin jäljiltä. Jos äidillä on vasta-aineita parvorokolle sikiö ei voi sairastua. Toisaalta parvorokon voi myös sairastaa ilman oireita, joten täysi varmuus siitä ettei sinulla ole ollut parvorokkoa silloisen raskautesi aikana ei voida saada.

Parvorokko voi raskauden toisella kolmanneksella, eli siihen ajankohtaan kuin sinun muilla lapsilla oli parvorokko, aiheuttaa sikiölle ongelmia. Parvorokko voi tässä raskauden vaiheessa aiheuttaa sikiön voimakkaan anemian ja jopa sikiökuoleman. Pääsääntöisesti kuitenkin ajatellaan, että parvorokkoon sairastanut sikiö joko menehtyy tai toipuu, eikä mitään pitkäaikaisseurauksia jää. Kirjallisuudessa on yksittäisiä kuvauksia siitä, että infektion seurauksena voisi mahdollisesti syntyä pysyviä muutoksia myös keskushermoston alueelle, mutta tämän hetkisen tietämyksen mukaan asiaa ole pystytty varmentamaan. Jos näin on, nämä tilanteet ovat syntyneillä lapsilla hyvin harvinaisia. Tämän tiedon pohjalta todennäköisyys että lapsesi lievä kehitysvammaisuus olisi parvorokon aiheuttama on siis äärimmäisen pieni.

Parhain terveisin, Niina Sillanpää