PAS-alkuisten vauvojen niskapoimu

Kysymys 

Hei, Haluaisin tietää näkyykö PAS-alkuisten vauvojen niskapoimussa enemmän turvotusta, kuin luonnollisesti alkunsa saaneiden? Meillä 2 mm vko 13, tasan. Meillä myös luonnollisesti alkunsa saanut lapsi, jolla samoilla viikoilla turvotus oli 1.3 mm. Jos näin on, näkyykö tämä myös AFP ja trisomia-seuloissa ilmenneinä falskien positiivisten kohonneina (30% enemmän) määrinä? Itse emme seulontoihin lähteneet.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Tiedustelin asiaa Väestöliiton perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri Maarit Peipolta ja hän vastasi kysymykseesi:

"Avustetun lisääntymisen keinoin alkunsa saaneissa raskauksissa todetaan tutkimusten mukaan jonkin verran useammin poikkeavia seulontalöydöksiä kuin luonnon menetelmällä alkunsa saaneissa raskauksissa. Havainto koskee erityisesti keskiraskaudessa äidin verinäytteestä tehtyjä seulontatutkimuksia, joissa avustetusti alkaneissa raskauksissa vääriä hälytyksiä tulee hiukan useammin. Niskaturvotus-seulontatulosten suhteen ei merkittäviä eroja näyttäisi tutkimusten mukaan olevan eli niskaturvotuksen luotettavuus on sama kummankin tyyppisissä raskauksissa.

Huomattava on, että hälytys voidaan todeta varmasti vääräksi vain tekemällä varmistavat sikiötutkimukset: istukkanäyte- tai lapsivesitutkimus ja perusteellinen rakennetarkastelu ultraäänellä. Avustetusti alkaneessa raskaudessa ei seulontarajan ylittymistä voi missään tapauksessa automaattisesti pitää vääränä hälytyksenä."

Ystävällisin terveisin Mira Vihmo