Pelko

Kysymys 

Hei. Olen 3 lapsen äiti. Yksi lapsistani on deleetion vuoksi kehitysvammainen 12v. Nyt. Hänen elämänsä on ollut todella raskas.

Koen epäonnistuneeni vanhemmuudessa hänen kanssaan totaalisesti.

Olen lapsi rakas ja terveiden lasteni kanssa koen onnistuneeni todella hyvin ja heille koen olevani tosi hyvä äiti.

Olen haaveillut vielä yhdestä lapsesta, mutta pelko lapsen kehitysvammaisuudesta on niin suuri että saan säännöllisesti ahdistusjaksoja asian suhteen ja sen vuoksi lääkäri on määrännyt minulle 20 mg sepram lääkityksen.

Meille on luvattu sikiötutkimukset, jos vielä olisin raskaana joskus, mutta tämä ei auta mieltäni koska tiedän että tervettä lasta ei kukaan voi luvata. En itsessään edes pelkää kehitysvammaa vaan sitä että tiedän etten jaksaisi sitä toista kertaa. Kuitenkin tiedä että terveen lapsen hoidon ja kasvatuksen jaksaisin.

Olen 36v. Enkä kovin monta vuotta voi jahkata asiaa. En tiedä mistä voisin saada apua tähän tai siihen suruun jota nyt käyn kun joudun jo hyväksymään sen että en vain pelon vuoksi pysty antamaan mahdollisuutta uudelle raskaudelle.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. 

On erittäin tärkeää päästä juttelemaan huolestasi asiantuntijan kanssa. Mahdollisesti olisi hyvä jutella sekä oman lääkärisi kanssa, että vanhemmuuden pulmiin erikoistuneen asiantuntijan kanssa.

Väestöliiton Perhepulma - Apua ja tukea lapsiperheille neuvontapalvelu auttaa vanhemmuuteen liittyvissä huolissa. Kannattaa ottaa sinne yhteyttä ensi sijassa. 

Löydät Väestöliiton neuvontapalvelun yhteystiedot täältä. 

Lisäksi Tukiliitolla on avattu vertaispuhelin. 

Vertaispuhelimeen 040 6548 519 voi soittaa tiistaisin kello 17–19 välisellä ajalla 25.10.2022 alkaen. Vertaispuhelin on Tukiliiton valtakunnallinen kokeilu, jossa voit jutella vertaisvanhemman kanssa luottamuksellisesti. Kokeilu päättyy 13.12.2022. Vertaispuhelin on tarkoitettu kehitysvammaisen tai vastaavaa tukea tarvitsevan lapsen vanhemmille.

Toivomme perheellesi ja sinulle kaikkea hyvää.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!