Perhoskuvio ja kystat

Kysymys 

Hei.

Kävimme 12 viikolla ultrassa ja perhoskuvio ei näkynyt kunnolla, samalla löydettiin reilusti kystia, muita poikkeavuuksia ei löytynyt ja testit olivat ok. Sain tällöin ajan nipt-testiin, testissä ei mitään hälyttävää. 15 viikolla kävin uudelleen, kystia oli edelleen paljon, mutta pienentyneet. Perhoskuviosta muodostuvat osaset näyttivät hyviltä. Ei muita poikkeavuuksia. 18 viikolla kävin uudelleen, päässä kaikki osaset näyttivät olevan kunnossa, mutta "plexus chorioideukset ovat edelleen epähomogeeniset useita pieniä kystia sisältävät, suurin kysta 5x3mm". Muita poikkeavuuksia ei löytynyt. Haluaisin tietää, että voiko olla näiden löydösten perusteella mahdollisuus muuhun kuin tuohon 18-kromosomin poikkeavuuteen? Ja onko tässä tilanteessa fiksua mennä lapsivesiseulaan? Itse olisin ollut sen valmis jo ottamaan, mutta hoitava ei.

Vastaus 

Hei,

oletan, että tällä perhoskuviolla tarkoitetaan plex. chorioideuksien muodostamaa ultraääni -näkymää. Nämä plexukset ovat rauhassolujen ja verisuonten muodostama rakenne, joka sijaitsee aivokammioiden katossa (ei siis aivokudosta). Niiden tehtävänä on muodostaa aivoselkäydin nestettä. Ne ovat siis jo rakenteeltaan epähomogeeniset ("kuin kasa keitettyä spagettia"). Ultraääni-koneiden erotuskyvyn parantuessa, näkyy myös tällainen rakenne selvemmin. Varsin usein nähdään niiden välillä muotovaihtelua eli oikea ja vasen eivät ole aivan saman kokoiset ja muotoiset. Tällä ei ole merkitystä. Niiden perusrakenteesta johtuen plexusten sisään voi kehittyä suurempiakin kystiä. Näilläkään ei tiedetä olevan merkitystä mikäli ovat ainoa löydös.

Yhdistettynä muihin ultraäänilöydöksiin, plexuskystat saattavat liittyä 18-trisomiaan. Eli tarkka uä-tutkimus on ensisijainen ja muiden poikkeavuuksien löytyessä, on kromosomitutkimus endisoitu.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!