Pieni lakimitta, raskausviikko 21+0

Kysymys 

Hei,

Olen 30 vuotias nainen ja odotan ensimmäistä lastani. Nyt käynnissä raskausviikko 21+0 ja olemme käyneet rakenneultrassa. Kaikki rakenteet löytyivät ja olivat kunnossa, mutta mitat olivat viikon lasketusta ajasta jäljessä. Pään lakimitta oli mittauksen mukaan jäljessä kaksi viikkoa. Lakimitaksi mitattiin 41.1mm ja pään ympärysmitta oli 175.5mm. Muita mittoja olivat (FL) 32.3mm ja (AC) 156.9mm. Painoarvioksi saimme 349g. Lapsivedestä oli maininta "Normaali" sekä sykevaihtelu oli normaalia.

Laskettua aikaa aikaistettiin viidellä päivällä ensimmäisen ultrakerran jälkeen raskausviikolla 12+3. Ymmärsin, että kasvun arvot olivat juuri rajoilla ja siksi päätettiin aikaistaa. Nyt huolettaa kuitenkin tuo heikko pään lakimitta vai onko aihetta isompaan huoleen? Saimme ajan tarkastusmittaukseen ja kätilö mainitsi vaihtoehtona myös lapsivesipunktion asioiden pois sulkemiseksi. Kätilö mainitsi pään muodon olevan hiukan ovaalin mutoinen mikä voisi selittää pienen lakimitta lukeman. Tuleeko tässä vaiheessa jo mahdolliset perintötekijät mukaan? Miehen pää kun on suipompi kuin omani.

Minulla on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta johon on lääkitys (Thyroxin). Lääkitystä on nostettu jo raskauden alkuaikana, mutta raskauden aikaisissa kontrolleissa huomattu, että arvot ei vielä riittävällä tasolla ja määrää nostettiin edelleen. Voiko tällä olla vaikutusta sikiön kasvuvauhtiin?

Vastaus 

Hei,

saattaa olla, että tuo lasketun ajan aikaistaminen on ollut "virhe". Raskausviikon 12 mittauksista tehdään nimenomaan pääperämitta, joka toisaalta tuon viikkoisilla sikiöillä alkaa olla "vaihteleva" eli sikiön liikkeet ovat jo sen verran suuria, että sen pituus ojennettuna tai hieman kippurassa on hyvinkin erilainen. Näin ollen mitat ovat nyt lähempänä "oikeaa" - ehkä. Toisaalta yhden viikon ero 21 raskausviikkoon ei ole mitenkään merkittävä, vaan kuuluu normaaliin vaihteluun sikiöiden välillä. Pään mitoista pään ympärys on parempi kuin lakimitta; se pysyy samana pään muodosta riippumatta. Lakimittaan vaikuttaa jo perintötekijät ja toisaalta pää ei vielä ole kovaa luuta, joten sen muotoon voi jonkin verran vaikuttaa myös sikiön asento. Thyroxinlääkityksen matalahko annos ei ole vaikuttanut asiaan. Sinänsä se on tietysti hyvä korjata.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!