Pienileukaisuus

Kysymys 

Olen pienen tytön äiti. Raskauden aikana kävin tutkimuksissa sikiön niskaturvotuksen takia, tulokset olivat kuitenkin OK. Nyt rakas tyttömme on syntynyt ja 4 viikon ikäinen. Ongelmia on ollut imettämisessä,imettämällä tyttö ei saa tarpeeksi ravintoa ja tytön hengitys hinkuu koko ajan. Lääkäri antoi ajan neurologille oireyhtymän poissulkemiseksi koska lapsi on hänen mielestään pieni leukainen. En uskaltanut kysyä mitä se tarkoittaa, onko olemassa jokin pienileukisuuteen liittyvä oireyhtymä joka viittaa kehitysvammaisuuteen?T:huolestunut äiti

Vastaus 

Hei,
Keskustelin asiastasi kehitysvammalääkäri Salme Majurin kanssa. Hän kertoi, että on olemassa liuta oireyhtymiä, joihin liityy pienileukaisuutta, ja osaan voi liittyyä myös kehitysvammaisuutta ja muitakin ongelmia, kuten esim. sydänvikoja. Majurin mukaan on hirveän vaikeaa antaa mitään vinkkiä mistä on kyse vai onko kyseessä ollenkaan mikään syndrooma.

Osalla vastasyntyneistä voi äänessä olla hinkumista, jos henkitorvi ja kurkunpää ovat rakenteeltaan jotenkin löysemmät ja sisäänhengityksessä painuvat kasaan, tällöin kyseessä on joko laryngo- tai trakeomalasia, kyseessä on yleensä vaaraton ilmiö ja korjaantuu itsestään iän myötä. Parhaiten asia kyllä selviää hyvin tarkassa lääkärin tutkimuksessa, Majuri lisää.

Parhain terveisin,
Niina Sillanpää