Pitääkö olla huolissaan?

Kysymys 

Vauva syntyi pienikokoisena (2,2kg) käynnistyksen jälkeen pari viikkoa ennen laskettua aikaa. Tiedossa oli 2 napasuonta ja pieni istukka. Syntymän jälkeen huomattiin molempien jalkojen 2. sekä 3. varvas yhteenkasvaneet sekä isovarpaat ns sandaalivarpaat. Lisäksi aivoultrassa löytyi pleksuskysta. Sairaalasta jäi tunne, että kenelläkään ei ole kokonaisuus hallussa ja kyseiset seikat vaivaavat. Viittaavatko nämä tekijät mahdolliseen kehitysvammaan?

Vastaus 

Hei,

Konsultoimme asiassa Harvinaiskeskus Noriota ja saimme seuraavan vastauksen perinnöllisyyslääkäriltä:

Pienikokoisuus, poikkeavat napasuonet, hiukan erikoiset varpaat ja plexuskysta ovat kaikki aika tavallisia pikku poikkeamia vastasyntyneellä, eikä niihin tarvitse liittyä mitään sen kummempaa. Kuitenkin kun vauvalla on monta pientä poikkeamaa, on ymmärrettävää, että vanhempia huolestuttaa. Huolesta kannattaa keskustella neuvolassa: tärkeintä tässä vaiheessa on, että vauva syö hyvin ja tuntuu muuten voivan hyvin. Neuvola ehkä ehdottaa vielä käyntiä lastenpoliklinikalla, jolloin voidaan miettiä olisivatko jotkin lisätutkimukset aiheellisia. Ehkä tällainen käynti onkin jo suunnitteilla?

----

Voit olla halutessasi yhteydessä myös Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyyshoitajaan Ulla Parisaareen. Hänen yhteystietonsa ovat:

Ulla Parisaari, perinnöllisyyshoitaja
ulla.parisaari(ät)tukiliitto.fi
044 5765 439

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin asiantuntijat

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!