Plexus chorioideus kysta ja kasvu

Kysymys 

Hei,

kävin rakenneultrassa muutama päivä sitten 21+0, ja vauvan aivoista löytyi yksi plexus chorioideus kysta. Olen ymmärtänyt että ovat useimmiten vaarattomia ja häviävät itsestään.

Vauva kasvaa kaikin puolin symmetrisesti mutta kasvu jätättää noin viikon verran. Meitä ei ohjattu jatkotutkimuksiin ja minua jäi vaivaamaan tuo vauvan kasvu. Olisiko syytä hakeutua NIPT-tutkimukseen?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestä!

Pexus chorioideuskystiin ainoana löydöksenä ei yhdistetä riskiä siköpoikkeavuudesta. Jatkotutkimuksia ei siis ole tarvetta ohjelmoida. 1 viikon poikkeama sikiön koon keskiarvosta ei myöskään ole poikkeavaa. Mitä suuremmaksi sikiö tulee sitä suurempia (tietyissä rajoissa) poikkeamia "ideaalimitoista" kullakin sikiöllä yksilöllisesti on.

Teidän tapauksessa "NIPT-tutkimuksen" näkisin tarpeelliseksi, mikäli tilanne kaikesta huolimatta painaa mieltä ja estää raskaudesta nauttimisen. On muistettava, että NIPT on kuitenkin seulontaa, ei tutkimus, vaikkakin sen osuvuus tiettyjen kromosomipoikkeavuuksien suhteen on erittäin hyvä.

Terveisin,

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!