Plexus coreoideuskystat

Kysymys 

Hei!Olen talla hetkella Italiassa ja kavimme yksityisella rakenneultrassa rv 21+5. Odotan toista lastamme ja molempien lapsiemme rakenneultrassa loytyivat 2 kystaa lapsen paasta. italiaksi diagnoosi: cisti bilaterali dei plessi corioidei dei trigoni dei ventricoli laterali. Olen suurinpiirtein tietoinen, mita nama kystat ovat, mutta olen edelleen hyvin huolissani. Ne kuulemma useimmiten haviavat vkolle 30 mennessa, niinkuin myos tapahtui ensimmaisen lapsemme kohdalla. Haluaisin kuitenkin lisaa tietoa tasta, silla asia vaivaa mieltani seuraavat 10 vkoa. Emme halua kuitenkaan istukka-tai lapsivesitutkimuksiin osallistua. Milloin nama kystat yleensa ilmaantuvat ja milloin ne haviavat? enta jos ne eivat havia?

Vastaus 

Hei,
Plexus coreoideuskystat eivät yleensä näy vielä ensimmäisessä ultraääniseulassa n. viikolla 13, vaan tyypillisesti vasta niin kutsutussa toisessa ultraääniseulassa. Se tehdään Suomessa rvk 18-20.

Useimmiten niitä ei enää näe rvk 24-26 aikoihin. Nämä kystat eivät ole aivokudoksessa, vaan lateraali aivokammion katossa sijaisevassa "verisuonisykkyrässä". Kystahan tarkoittaa nesterakkulaa. Yleensä nämä ovat "normaalin variantteja" löydöksiä.

Selkeät rakkulat voivat kuitenkin liittyä kromosomipoikkeavuuteen, 18-trisomiaan. Riski on n. 1:100 eli prosentin luokkaa. Näillä löydöksillä ei siis ole 99 prosentista tapauksia mitään merkitystä. 18-trisomiaan liittyy yleensä myös muita uä-löydöksiä. Ainoa tapa varmistaa asia on kuitenkin sikiön kromosomitutkimus.

Tervesin,
Ansa Aitokallio-Tallberg,
gynekologi