Pojalla käsien vapinaa, pään vapinaa ja kädet lattialla ollessa nyrkissä

Kysymys 

Poikamme (kohta 6 kk) on ollut tutkimuksissa lasten neuronpolilla. Sieltä en ole saanut vastausta mieltäni askarruttaviin kysymyksiin. Pojallamme on ollut käsien vapinaa joskus myös pään vapinaa ja kädet ovat lattialla ollessa nyrkissä. Olen kysynyt mistä mahtaa johtua vastausta en ole saanut. Samalla kysyin lääkärin tehdessä jalkojen tutkimuksia mitä tarkoitit samomalla, että reagoi ylijännittäen toisella jalalla? Mitään ei tällä erää todettu, mutta mieltäni jäi kovasti kysymykseni askarruttamaan kun en niihin saanut vastausta. Voisinko täältä saada mahdollisesti vastauksen?

Vastaus 

Hyvä äiti,
Lähetin kysymyksesi kahdelle eri lääkärille. Alla heidän vastauksensa.

Kerroit huolestasi, joita pienen poikasi vapinat ja niiden vuoksi tehdyt neurologin tutkimukset ovat herättäneet. Uskoisin, että neurologi olisi kertonut, jos hän olisi todennut poikasi tutkimuksessa jotain selvästi poikkeavaa. Niin pienellä lapsella, kuin poikasi vielä on, voi esiintyä oireita, joiden merkitys ei aina selviä. Ne voivat osoittautua harmittomiksi ja ohimeneviksi tai ehkä kuitenkin merkityksellisiksi. Sait varmaan päätöksen siitä, onko aihetta seurata tilannetta jollain tavoin. En siis osaa vastata kysymykseesi, mistä vapina johtuu. Jos se jatkuu, voit varmaan ottaa yhteyttä tutkimuksen tehneeseen lääkäriin ja keskustella vielä uudestaan hänen kanssaan. Asia varmaan myös selviää poikasi kasvaessa ja kehittyessä.

Parhain terveisin,
Riitta Salonen
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri

Hei,
On vaikea vastata kysymykseen, koska kyseessä olevien oireiden taustallahan voi olla jotain tai sitten ei mitään.

Jotta voisin vastata, pitäisi saada tarkempaa kuvausta ja anamneesia raskauden ajasta, liikunnallisesta kehityksestä ja mitä tutkimuksia on tehty. Olisi parempi, jos menisitte lastenneurologian pkl:lle uudelleen ja vaatisitte vastaukset kysymyksiin, niin eiköhän asia selviäisi paremmin.

Terveisin,
Salme Majuri
kehitysvammalääkäri