Puhevammaisen lähiyhteisön ohjaus

Kysymys 

Voiko puhevammaisten tulkin antamaa lähi-ihmisten ohjausta kehitys- ja puhevammaisen henkilön kommunikoinnin apuvälineiden käyttöön ym. liittyen hakea kehitysvammalain nojalla kunnan sosiaalitoimelta? Jos voi, niin pitääkö hakemukseen liittää jotain liitteitä? Vai voiko lähi-ihmisten ohjaukseen
käyttää puhevamaisten tulkkipalvelua?

Vastaus 

Oppaassa "Tukemiseen kuuluvat puhevammaisen henkilön kommunikointialoitteiden ja eri kommunikointikeinojen käytön vahvistaminen sekä hänen lähiympäristönsä ohjaaminen kommunikaatiokeinojen ja selkeän viestinnän käytössä" sanotaan näin: Henkilöllä tulee olla kommunikaatiokeino/-keinoja, jotta tulkkipalvelua voidaan hakea. Jos ei ole, apuun tarvitaan puheterapeutti keinoja etsimään.

Puhevammaisten tulkkipalvelupäätös ei mielestäni voi koskea pelkästään lähiyhteisön ohjausta vaan myös asiakkaan ja tulkin työskentelyä tarvitaan. Sosiaalitoimelta haetaan tulkkipalvelupäätöstä. Päätöstä tehtäessä tulee määritellä mitä tulkkipalvelu sisältää eli myös sen ohjauksen. Liitteeksi hakemukseen on hyvä laittaa lääkärin tai puheterapeutin lausunto asiakkaan kommunikoinnista. Lausunto ei ole välttämätön, jos sosiaalityöntekijä tuntee asiakkaan ja hänen ongelma-alueensa. Ikäihmisten kohdalla tulkkipalvelua voidaan käyttää ihan samalla periaatteella jos henkilöllä on puhevamma ikääntymisen lisäksi. Eli ikääntyminen ei tuo oikeutta tulkkipalveluun.

Ystävällisin terveisin
Anne Gröönroos
suunnittelija
Kehitysvammaisten tukiliitto

Lisätietoja:
www.papunet.net, josta löytyy ohjeet puhevammaisten tulkkipalvelun hakemiseen ja hakemuslomakepohja.