Puhumaton 3-vuotias

Kysymys 

Olen huolissani ystävän lapsesta. Hänen poikansa on 3 v 2 kk ja puhuu vain muutaman sanan. Osaa yksinkertaisiin kysymyksiin vastata ”joo” tai ”ei”, muita sanoja ovat ”ammu” ja ”ekka” eli rekka. Tarvitsee edelleen jatkuvasti vaipan. Esittää asiansa viittilöimällä ja önisemällä.

Esimerkiksi kirkkoon ei suostu menemään ilman tärkeimpää lelua, haluaa aina saman pipon, muuten ei suostu mihinkään. Nyt poika aloittaa puheterapian, mutta mitään muuta tutkimusta ei perheen mukaan ole määrätty. Voikohan kyseessä olla jokin lievä kehitysvamma? Perheen muut lapset eivät myöskään ole olleet nopeita kielellisessä kehityksessään, mutta mitään näin huolestuttavaa ei ole ollut.

Toisaalta mietin, voiko vaan johtua vain siitä, että lapsi ei saa riittävästi aikaa aikuiselta. Hänen äitinsä käy todella paljon omissa menoissaan. Lapsi ei käy päiväkodissa.

Vastaus 

On hienoa, että lapsen ympärillä on hänestä huolta pitäviä aikuisia. Kuulostaa myös hyvältä, että hän on aloittamassa puheterapian.

Puheterapiakuntoutus perustuu lähettävän tahon tekemään kuntoutussuunnitelmaan ja terapeutin tekemään arvioon ja näiden pohjalta tehtävään kuntoutukseen. Kuntoutuksessa tuetaan lapsen kielellistä kehitystä ja voidaan esimerkiksi harjoitella erilaisia puhetta tukevia keinoja.

Tärkeintä on, että lapsi voi kokea, että hänen viesteihinsä vastataan ja häntä ymmärretään, vaikka ilmaukset olisivatkin yksittäisiä sanoja, sanahahmoja tai osoittamista ja eleitä.

Katja Burakoff
asiantuntija, puheterapeutti
Tikoteekki