PWS-asiakas ruuankuljetukseen keskuskeittiöltä toimipisteeseen?

Kysymys 

Onko järkevää laittaa pws-asiakasta ruuankuljetukseen keskuskeittiöltä toimipisteeseen. Syömisvaaraa ei ole, mutta aiheuttaako muita ongelmia.

Vastaus 

Hei,

Prader Willi -syndrooma ei sinällään tee jotakin järjestelyä järkeväksi tai järjettömäksi. Näissä asioissa on aina kysymys ihmisestä, ei syndroomasta. Kun asiakkaalle tehdään yksilöllistä tuki- ja ohjaussuunnitelmaa, joudutaan toki punnitsemaan hänen kykyjään ja voimavarojaan, mutta myös hänen haavoittuvia puoliaan. Silloin, kun asiakkaalla on muiden ominaisuuksiensa lisäksi PWS, kannattaa tarkistaa muutama asia. Ensimmäinen on työn tai tehtävän fyysinen rasittavuus. Ylipaino ja selkävaivat ovat tässä oireyhtymässä tavallisia ja painavien tavaroiden nostelun onnistuminen pitää käydä omin silmin tarkistamassa. Toinen on työn tai tehtävän selkeys. Oireyhtymään kuuluu aikuisiällä vahva ärsyyntymistaipumus erityisesti odottamattomissa ja ennakoimattomissa tilanteissa, joihin ei ole valmista käsikirjoitusta. Ärsyyntyminen voi sitten johtaa melkoisiin tunnepurkauksiin, joista ennen pitkää menee maine. Joten: tuleeko tehtävässä odottamattomia tilanteita, joihin ei ole valmista käsikirjoitusta. Jos on ilmeistä, että näitä tulee tämän tästä, kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja. Kolmanneksi kannattaa tarkistaa, joutuuko henkilö tässä tehtävässä toistuvasti tilanteisiin, joissa ruokahalun hillitseminen tehdään vaikeaksi. Jos ruuankuljetusastiat pitää noutaa paikasta, jonne pujotellaan banaani- ja leipäviipalelaatikoiden lomitse, kerjätään vaikeuksia.

Prader Willi -syndrooma tuottaa omanlaisiaan vaikeuksia ja haasteita arjen elämään. Hedelmällinen tapa lähestyä näitä asioita on kysyä, millaisilla järjestelyillä tämä henkilö suoriutuisi tästä tehtävästä. Esitetyn kysymyksen voisi muotoilla myös toisin: mikä olisi järkevä tapa rakentaa pws-asiakkaalle työtehtävä, jossa hän joutuisi hakemaan ruuan keskuskeittiöltä toimipisteeseen? Sitten pitää vain pohtia, voidaanko se toteuttaa niin ja olisiko se järkevää. Perimmäinen onnistumisen kriteeri on se, saavatko ihmiset toimipisteessä ruokansa joka päivä ja ajallaan, eikö totta?

Heikki Seppälä
psykologi, Kehitysvammaliitto